Uvodi se Posao+: HZZ za 2023. osmislio posve novi pristup za dugotrajno nezaposlene

Autor: Marija Brnić , 04. siječanj 2023. u 07:06
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za 2023. osmišljeno kako angažirati one koji su se zapleli u dugotrajnu nezaposlenost.

Dok na tržištu rada već kronično nedostaje radnika, jedan dio evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje zapleo se u dugotrajnu nezaposlenost. Tu kategoriju raznim programima već dugo se nastoji aktivirati i uključiti u tržište rada, a za 2023. osmišljen je posve novi pristup.

Uvodi se, naime, novi program “Posao +”, koji integrira korištenje više postojećih mjera poticanja zapošljavanja, a Upravno vijeće HZZ-a ga je usvojilo na zadnjoj lanjskoj sjednici pred Božić, na kojoj su usvojene i mjere aktivne politike zapošljavanja za 2023.

Do 36 mjeseci
U osmišljavanju ovog programa u HZZ-u se vodilo činjenicom da je hrvatsko tržište rada u proteklih 20-ak godina prošlo dramatičnu transformaciju, te da osobe koje su se nekada deklarirale kao teže zapošljive danas u puno većoj mjeri imaju priliku za rad, jer su se odnosi ponude i potražnje, te uvjeta za radnike bitno promijenili.

No, za dio nezaposlenih uključivanje je i uz mjere zapošljavanja namijenjene ranjivim skupinama problem, dijelom stoga što poslodavci u njima nisu prepoznali motivirane radnike, a dijelom zbog toga što dio nije bio spreman za obrazovanje za novo zanimanje i podizanje kompetencija koje financira HZZ.

Briga za ovu kategoriju nezaposlenih predviđena je i u okviru NPOO-a, kojim se kroz unapređenje HZZ-a predviđa uvođenje nove procedure identifikacije ranjivih skupina i upućivanju u mjere za zapošljavanje. Pristup svakome od nezaposlenih bit će individualan, za svakoga koji postane kandidat za “Posao +” izradit će se poseban plan skrojen po njegovim potrebama i mogućnostima, a savjetnik za zapošljavanje pratit će provođenje mjere i biti u kontaktu s radnikom i poslodavcem.

Program predviđa sinergiju između HZZ-a i Zavoda za socijalnu skrb, te poslodavcima koji će angažirati radnike i obrazovne institucije kod kojih će se provoditi edukacija. U pripremi programa HZZ je proveo analizu podataka o novoprijavljenim osobama iz prethodne tri godine, od 2019. do 2021., te dinamici njihovog zapošljavanja.

U tom razdoblju u evidenciju je prijavljeno 592.274 osobe, od kojih je 95,1% izašlo, i to najviše radi zapošljavanja (72%), a 4,9% ili 28.756 ih je još u evidenciji. Podaci pokazuju i da se više od polovice onih koji se prijave na burzu zaposli u roku od 6 mjeseci, dok 16% novoprijavljenih ulazi u dugotrajnu nezaposlenost, duže od godinu dana, a 7% u izrazito dugotrajnu nezaposlenost, dulje od dvije godine.

Podaci pokazuju i da su među onima koji su duže od dvije godine na burzi uglavnom stariji od 50 godina i imaju završenu osnovnu ili srednju školu. Dio dugotrajnih nezaposlenih mogao bi se vratiti na tržište rada, a na promjenu stavova upravo se očekuje postići kombiniranjem više mjera aktivne politike zapošljavanja ovisno o potrebama svakog nezaposlenog.

“Posao +” cilja obuhvatiti nezaposlene koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, bez srednjoškolskog obrazovanja i dugotrajno nezaposlene, koji će dobiti savjetnika za zapošljavanje, a za one iz skupine zajamčene minimalne naknade socijalno mentorstvo, a kombiniranje mjera trajalo bi do 36 mjeseci.

Koliko po pojedinoj mjeri?
Za jednu osobu predviđa se korištenje do tri mjere iz programa politike aktivnog zapošljavanja, kojima bi se postiglo aktivaciju u traženju posla, stjecanje radnih vještina kod poslodavaca uključenih u mjere javnog rada ili potpore za zapošljavanje, te dizanje kvalifikacija u obrazovnim institucijama i na radnim mjestima kod poslodavaca.

Visina troška ovisit će o vrijednosti mjera koje se kombinira i koristi, a u ovom slučaju na raspolaganju su tri od devet mjera iz paketa za koji je HZZ planirao ukupno 120,9 milijuna eura poticaja. Konkretno, riječ je o mjerama Potpore za zapošljavanje, Javni rad i Osposobljavanje na radnom mjestu, no nije poznato koliko će HZZ raspodijeliti po pojedinoj mjeri.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dugotrajno uhljebljena ekipa hoće pomoć dugotrajno nezaposlenima… Najveća ironija je što velika većina ljudi iz HZZ-a se nikad u životu nije uspjela zaposliti nigdje i uopće nemaju pojma kako se to radi bez da potežeš političko/rodbinsko/kumske veze…

drago mi je da se trude…ali me baš zanima koliko bi uposlenici HZZ-oa radili kod hrvatskih privatnika i dali bi bili obavijeni sa 20 do 40cm ljenosti ili sam pogled svakog čovjeka prema vlastitim stopalima iz uspravnog stava govori o visini vlastite razvijene ljenosti ili letargije… ali naravno da to ne mora bit pravilo ali je u pravilu iznimka od navedenog kad stvarno nije tako ali velim osobno mjerilo…ovako taj pristu o stimulaciji “poslodavca” je užasna mjera i diskriminirajuća pri zapošljavanju a stvara podređenost ili daje lažnu svrhu posrednicima i nametnicima koji i onako koće razvoj tržišne utakmice kako za radnike tako i poslodavce. Poslodavci to obilato koriste kao prije 14 godina ako se ne varam kada te nisu ni htjeli čut ako im ne kažeš da si na burzi jer kad on za tebe dobije tada 1500-1700kn zaboravio sam a plaća ti je 4000kn kome je to korisno i kakav je to napredak ili tzv sigurnost…dok poslodavci i onako ne poštuju radnike a obilato su poticaj koristile podobne obiteljske firme koje su ionako privilegirane zbog ranijih odnosa sa pojedincima iz aparata…užasna je to bila situacija tad i pogoduje se i dalje parazitsko posredničkim birokratima ili tzv morem privatnih učilišta koje su ne rjetko u rodbinskim vezama sa aparatom ili samo nekoliko pojedinaca iz aparata i na taj način posrednički preko burze vuku opet podobni novac koji se izvlaći perfidno ali prosto iz države i eu, isti primjer je i sa zdravstvom isti obrazac ili shema za podobne obitelji, rođake, prijatelje i stranačku vojsku jer kad te HZZ-o šalje da ideš u privatnu kliniku obavit sistematski a država daje pare je samo dobro razvijen obiteljski podobno lanac ili novi krak tzv pranja novca i izvlačenja istog…ali nikome iz ni jedne institucije to ne smeta, ne prate, ne rade ali dobro i uspješno svi žmire, oskarovski se prave bitni i korisni ali rezultati i proces katastrofa ali to je tzv politika i tradicija otmi i samo otmi a to umjeće među takvim sojem se uvjek cijenilo i razvijalo…kad nema tko bolje ja nego netko kome se neda ili je plaćen a šteta ga je smetat u nemaru i letargiji…samo se smijat 🙂 <3 🙂

New Report

Close