HZJZ mijenja preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2022. u 08:44
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz HZJZ-a ističu da se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja.

Cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj gotovo je stalo, rekla je ovog tjedna za N1 voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Diana Nonković.

Malo je građana cijepljenih četvrtom dozom, a u usporedbi sa zemljama EU nalazimo se na začelju jer se jednom dozom cijepilo tek 57.2 posto ljudi, a s dvije doze 55.5 posto. Prosjek EU iznosi 75.4 posto cijepljenih jednom dozom te 72.8 posto cijepljenih s dvije doze.

Booster dozom se cijepilo 53.5 posto stanovnika EU, dok je četvrtu dozu primilo 5.6 posto ljudi. U Hrvatskoj je booster primilo tek 22 posto cijepljenih.

HZJZ će uskoro dati nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

U Hrvatskoj je do sada, drugom docjepnom dozom odnosno četvrtom dozom cijepljena 2651 osoba, kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za N1.

Zadnje preporuke o cijepljenju četvrtom dozom izdane su 13. travnja te su obuhvaćale samo ljude starije od 80 godina te korisnike domova za starije koji su stariji od 65 godina. No, to će se promijeniti.

“Cijepljenje drugom docjepnom dozom preporučeno je za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe), a ovih dana planira se izmjena preporuka čime bi se cijepljenje drugom docjepnom dozom preporučilo svim osobama starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama”, rekli su iz HZJZ-a za N1.

Iz HZJZ-a ističu da se cijepljenje četvrtom dozom ne razlikuje ni po čemu od ranijih cijepljenja. Dodaju da ga je moguće obaviti na svim lokacijama i punktovima gdje se provodi cijepljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close