HŽ Infrastruktura, KONČAR-KET i Grad Vinkovci potpisali Sporazum o ugradnji uređaja za osiguranje željezničko–cestovnog prijelaza

Autor: Objava za medije , 16. listopad 2018. u 12:20
FOTO: Press

U središnjici HŽ Infrastrukture potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji HŽ Infrastrukture d.o.o., tvrtke Končar – Inženjering za energetiku i transport d.d. (KONČAR-KET) i Grada Vinkovaca na ugradnji uređaja za osiguranje željezničkog – cestovnog prijelaza u Vinkovcima.

Novi uređaj s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom, koji će se ugraditi u Vinkovcima na željezničko – cestovnom prijelazu u Dugoj ulici, donirat će tvrtka KONČAR-KET, za ugradnju uređaja zadužena je HŽ Infrastruktura, dok će Grad Vinkovci rješavati moguće imovinsko – pravne odnose i ishođenje uporabne dozvole.

Ugradnja novog uređaja na prijelazu u Dugoj ulici dio je većeg projekta „Izgradnja nadvožnjaka (Duga ulica – Borinačka ulica) i prilazne prometnice u Gradu Vinkovcima“ kojeg provodi Grad Vinkovci. Budući da će se izgradnjom nadvožnjaka bitno povećati promet preko navedenog prijelaza, Grad Vinkovci su zamolili, a KONČAR-KET pristao donirati uređaj za osiguranje prijelaza dok će HŽ Infrastruktura donirani uređaj ugraditi.

Ugradnja uređaja planirana je u 2019. godini, te će nakon što budu dobivene sve potrebne dozvole, uređaj biti pušten u rad.

Sporazum je u ime HŽ Infrastrukture d.o.o. potpisao predsjednik Uprave Ivan Kršić koji je pritom poručio:

  • Ulaganje u podizanje sigurnosti na našoj željezničkoj mreži jedan je od prioriteta HŽ Infrastrukture stoga je i ovaj Sporazum još jedan korak ka sigurnijem odvijanju prometa u ovom dijelu Vinkovaca. Također, treba istaknuti kako je ovo odličan primjer suradnje više dionika, donatora u ovom slučaju KONČAR-KET-a, HŽ Infrastrukture kao izvođača radova, te lokalne samouprave, odnosno Grada Vinkovaca. Inače, HŽ Infrastruktura ove je godine na širem vinkovačkom području u promet pustila u rad  četiri nova uređaja s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom na željezničko –cestovnim prijelazima. Dva u svibnju u Andrijaševcima, te po jedan u kolovozu u Privlaci i Otoku.

Ipak najznačajnija ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture na ovom području tek predstoje. Naime ove godine pokrenut je postupak javne nabave za radove na projektu nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci – Vukovar koji se sufinancira europskim sredstvima, a vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Sve će to naravno pridonijeti dodatnom podizanju sigurnosti, boljoj željezničkoj povezanosti Vinkovaca i Vukovara i u konačnici gospodarskom razvoju ovoga kraja.   

U ime tvrtke KONČAR – Inženjering za energetiku i transport d.d., Sporazum je potpisao predsjednik Uprave  Goran Leci te pritom istaknuo:

  • KONČAR-KET kao društveno odgovorna tvrtka svjesna je opasnosti koje proizlaze zbog neosiguranih i nedovoljno osiguranih željezničko-cestovnih prijelaza te svakodnevno radi na pružanju bolje i učinkovitije zaštite željezničko-cestovnih prijelaza, promovirajući pouzdana rješenja zaštite elektroničkim uređajima koji udovoljavaju zahtjevima visoke razine sigurnosti SIL4 (Safety integrity level 4).

KONČAR-KET je još 1998. razvio i instalirao prvu generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza te je do sada instalirao i pustio u rad  više od 100 uređaja. Kontinuiranim usavršavanjem uređaja kroz godine, primjenjujući najnovije tehnologije, Končarevi stručnjaci proizveli su treću generaciju uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza tip KLC3 koji je sukladan CENELEC normama najvišeg stupnja sigurnosti SIL4.

Končarev je prioritet briga o sigurnosti ljudi i podizanje svijesti o opasnostima koje postoje kod neosiguranih željezničko-cestovnih prijelaza. Zbog toga smo se kao tvrtka s domaćom proizvodnjom, na molbu Grada Vinkovaca odazvali s velikim zadovoljstvom. 

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je u ime grada Vinkovaca potpisao sporazum je poručio:

–              Zahvaljujem KONČAR-KET-u i HŽ infrastrukturi na suradnji i ovoj donaciji Gradu Vinkovcima čime će se osigurati sigurnost željezničkog cestovnog prijelaza na pruzi Vinkovci-Županja. Prijelaz u Dugoj ulici je  dio obuhvata izgradnje nadvožnjaka i pristupnih cesta preko željezničke pruge Zagreb-Tovarnik i iznimno mi je drago da će se na tom frekventnom prijelazu postaviti novi uređaj s polubranicima i svjetlosno – zvučnom signalizacijom.

Nadvožnjak i prilazne prometnice od iznimne su važnosti za grad Vinkovce. Izgradnjom nadvožnjaka pridonijeti  će se poboljšanju prometne sigurnosti u gradu Vinkovcima uklanjanjem uskih prometnih grla.  Ne samo da će rasteretiti postojeće prometnice, nego će i povezati Borince s centrom grada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Skupilo se njih dosta za jednu rampu? Ako ne odu na ručak možda stave i dvije. Hoće li premijer i predsjednica doći na otvaranje ?

New Report

Close