Hypo dio potraživanja prenio na tvrtku H-Abduco

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2015. u 22:01
Radnike brine i demontaža postrojenja/S.Strukić/PIXSELL

Ostaju dvije opcije, ili investitor ili obustava predstečaja.

Hypo je dio svojih kontaminiranih tražbina u Dina Petrokemiji prenio na tvrtku H-Abduco.

Čini se da slijedi brz rasplet, a dvije su opcije – ili će se postupak obustaviti jer je predstečajna nagodba neprovediva ili postoji investitor. Kao najnoviji spasitelj sada se pojavljuje  tajanstveni ulagač iz Kine, inače šesti s kojim se kalkulira za spas Dine u posljedje tri godine. No, nezvjesnost što će biti s Diokijevom kćerkom zapravo se topi u očekivanju odluke riječkog Trgovačkog suda. Ovaj sud čeka na očitivanje Dine je li postupila po odluci Visokog trgovačkog suda.

Naime, njezina skupština mora donijeti odluku o promjeni temeljnog kapitala na bazi suglasnosti vjerovnika: HEP-a, Zagrebačke banke i Diokija u stečaju, a toga još nema. Glavno je pitanje stoga hoće li se brzo sastati Odbor vjerovnika Diokija i odlučiti kad će biti skupština Dine. Za to je, pak, uvjet investitor, a on manjka. Zato na rasplet u smjeru stečaja čini se potiče otkriće Porezne uprave o spornom napuhavanju 400 mil. kn uvjetnih tražbina od strane povezanih tvrtki u predstečaju Dine. Ovakav nalaz teško da bi i inače mogao biti u funkciji investitora jer baca sumnju na provedivost plana. Može li, pak, ubrzati otvaranje stečaja, tek će se vidjeti. Naime, reakcije na intrigantno otkriće Porezne same su krajnosti.

Neki smatraju da je Porezna na krivom putu, tvrde da nije imala uvid u kompletnu dokumentaciju i spominju anekse ugovora o kreditu s Hypo. No, tu su i naznake raščišćavanja stanja koje je dovelo tvrtke u goleme probleme. Dakle, spominju se i kaznene prijave. Motivirani bi izgleda mogli biti i bivši radnici Diokija, koji su u više navrata demonstrirali nezadovoljstvo. U stečaju Diokija potražuju gotovo 100 mil. kn, a muči ih spora demontaža pogona zbog čega rastu troškovi, što smanjuje šanse za namirenje. Inače, o tome kako ubrzati nagodbu Dine ministar Mirando Mrsić razgovorao je s predstavnicima radnika Diokija i Dine, čija su prava ugrožena zbog dugog predstečaja. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma naći će oni dlaku u jajetu[emo_zloban]zar sumnjate u to[emo_zloban]

New Report

Close