Hvalevrijedan potez baranjskog voćara oduševio je mnoge: ‘Bagatela, svaka čast’

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2022. u 09:33
Foto: pixabay

Ne kaže se uzalud: “Kad se male ruke slože”.

U Hrvatskoj je u tijeku berba jabuka. I dok mnogi voćari muku muče s radnom snagom, jedan voćar iz Baranje doskočio je problemu. Spasio je i sebe i kupce jer, iako cijene voća drastično rastu, domaće jabuke u Baranji mogu se kupiti za samo tri kune po kilogramu.

Osim što je fina, i jeftina je, zbog čega svi kući idu punih ruku. “Bagatela. Bagatela, svaka čast. Za početak jedno deset kila. U trgovini je to jedno 80, 90 kuna, ako ne i 100, a ovdje za 10 kila 30 kuna. Bagatela”, govori Stipo Bagarić.

Ne kaže se uzalud: “Kad se male ruke slože”. Osim što će kupiti jeftinije, obitelji kažu – ovo je i izlazak u prirodu.

“Pravit ćemo sok, kolače i ostavit ćemo nešto za zimu da imamo kad budu hladni dani”, kaže Zvonimir.

Zadovoljni kupci, ali i voćar široke ruke, Stjepan. “Njima je fantastično jer to je duplo i trostruko manja cijena nego što mogu dalje kupiti jabuku, a meni je trostruko veća nego da je stavim u industriju ili na drugi način riješim”, rekao je voćar Stjepan Dumančić reporterki Dnevnika Nove TV Matei Drmić. U Stjepanovu voćnjaku ni one s poda se ne bacaju.

“Dolaze ovi ljudi koji prave rakiju, skupe i pitaju što treba, rekoh ‘Samo vi pokupite’ jer mene i to košta da pokupim, a ne možeš naplatiti i onda još donose poklone. Evo, jedan gospodin ima koze, dobijem hrpu kozjeg sira za goste u kući, tako da ništa se ne baca, sve se dobro iskoristi“, dodaje.

Što i treba jer Hrvatska ima sve manje nasada pod jabukama. U posljednjih desetak godina izgubili smo 1500 hektara jabuka.

Komentirajte prvi

New Report

Close