HUS želi da se i djelatnim vojnim osobama dopusti sindikalno organiziranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2012. u 13:48
Ozren Matijašević (PIX)

Matijašević je reka da uporište za te izmjene Zakona nalaze Ustavu koji propisuje da se u Oružanim snagama i redarstvu može ograničiti sindikalno organiziranje, ali ono nije zabranjeno.

Hrvatska unija sindikata (HUS) traži izmjene Zakona o službi u Oružanim snaga kako bi se i djelatnim vojnim osobama (DVO) dopustilo sindikalno organiziranje, a svoj prijedlog izmjena zakona poslat će predsjedniku Republike, premijeru te ministru obrane, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a i Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je da uporište za te izmjene Zakona nalaze Ustavu koji propisuje da se u Oružanim snagama i redarstvu može ograničiti sindikalno organiziranje, ali ono nije zabranjeno. Sukladno tim ustavnim odredbama u policiji već dugi niz godina djeluje sindikat policije, rekao je Matijašević dodavši da je, za razliku od policije, djelatnim vojnim osobama, prema Zakonu o službi u Oružanim snaga, zabranjeno sindikalno organiziranje i suspendirano pravo na štrajk.

Radomir Delić, predsjednik Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, naglasio je da je bitno odvojiti "politizaciju vojske i sindikalno organiziranje" što, naglašava, nisu iste stvari. Istaknuo je da je 16.500 DVO-a u Oružanim snagama koji nemaju pravo sudjelovati u donošenju akata koji definiraju njihovu budućnost, niti dignuti glas kada se njihova prava ne ostvaruju. Smatramo da postoji određeni broj DVO-a koji bi se željeli sindikalno organizirati, a također smatramo da to ne bi ugrozilo borbenu spremnost Oružanih snaga, rekao je.

Napomenuo je da među zemljama u okruženju jedino još Bosna i Hercegovina zabranjuje sindikalno organiziranje djelatnih vojnih osoba, a u članicama NATO-a, naveo je, pet država ne dopušta sindikalno organiziranje u oružanima snagama. Naglasio je da je potporu njihovom zahtjevu dala i europska organizacija vojnih sindikata – EURMIL.

Resorno ministarstvo najavilo je donošenje novog Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama, a Delić kaže kako su "došli do jednog teksta prijedloga zakona" u kojem stoji da bi se i civilnim osobama na službi u Oružanim snagama zabranilo sindikalno organiziranje. "Za taj prijedlog u MORH-u kažu da nije pravi, ali mi im ne vjerujemo", dodao je. "Kome to iz vodeće strukture OSRH smeta djelovanje sindikata, razgovor o tome što nas smeta i tišti te kakvi su nam uvjeti rada?", upitao je Delić. I Ozren Matijašević smatra da nije dobro da se novi zakoni predlažu, a da u njihovoj izradi nisu sudjelovali socijalni partneri.

Komentirajte prvi

New Report

Close