HUP: Od Vlade očekujemo jasne zakone i rezanje nameta

Autor: Ana Blašković , 19. listopad 2015. u 08:46
Davor Majetić, direktor HUP-a/Grgur Žučko/PIXSELL

Poslodavci su budućoj Vladi poručili da rasta i investicija nema bez jasnog i nerizičnog zakonskog okvira, rješavanja komplicirane birokracije i sporog sudstva, manjih nameta te transparentnijeg zapošljavanja.

Poslodavci od Vlade očekuju jasne zakone i pravnu sigurnost, da riješi kompliciranu birokraciju, spore sudove, smanji broj nameta te uvede transparentnost u zapošljavanje jer bez toga nema investicija ni rasta, poručio je direktor HUP-a Davor Majetić s okruglog stola o HUP-ovih 16 pitanja budućoj vlasti na temu "Poslovati u Hrvatskoj".

Josip Budimir ispred Domoljubne koalicije smatra da se puno može učiniti ako ako se odmah odrede prioriteti, dok je Orsat Miljenić uime SDP-a rekao da se puno već odrađeno te da se ništa ne može 'preko noći' zbog mentaliteta. Oba su se složila da treba rezati porezna opterećenja s time da Miljenić u idućim godinama vidi mogućnost da porezno rastereti samo sektor hrane i poljoprivreda. Budimir je mišljenja da najprije treba povećati poreznu osnovicu na bar 3.000 kuna, stopom od 40 posto oporezivati samo plaće iznad 20.000 kuna i još rasteretiti turizam.

"Proračunsko stanje je tako loše s previše neopravdanih davanja, a rast BDP-a ne smije u prognozama ni u praksi biti ispod 4 do 5 posto i bez toga nemamo što razgovarati, sad imamo zadnju šansu za mjere koje će do toga dovesti ili ćemo dovesti nekoga da upravlja s nama", kaže Budimir.

"Ako će biti 4 do 5 posto rasta, mi ćemo dodati još jedan posto, ali to baš nije lako ni moguće bez bolje kontrole subvencija, smanjenja mase plaća u javnom sektoru, nagrađivanja učinka i veće kontrole rada", uzvraća Miljenić. Velimir Šonje podsjetio je na izvješće Doing Business za 2014. po kojem je Hrvatska u pokretanju posla na 88. mjestu, izdavanju građevinskih dozvola na 178, puno bolje nije ni u ostalim područjima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close