HUP: Hrvatska mora biti na karti zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz cijelog svijeta

Autor: Poslovni.hr , 15. ožujak 2024. u 15:00
Foto: HUP

Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih, moglo se čuti na konferenciji na kojoj je irski ministar Neale Richmond predstavio iskustva Irske u privlačenju imigranata

Konferencija “Dinamika tržišta rada: Lekcije iz Irske i Hrvatske” u organizaciji Hrvatske udruga poslodavaca, a u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u fokus je stavila pitanje demografskih pitanja nastojeći pronaći europske prakse i iskustva u osiguravanju kvalitetne i kvalificirane radne snage u cilju zadržavanje visokih stopa rasta hrvatske ekonomije.

Konferencija koja je ugostila i potpredsjednicu Europske komisije, Dubravku Šuicu organizirana je u sklopu posjeta Nealea Richmonda, ministra u ministarstvu poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Republike Irske, zemlje koja je u posljednjih 20 godina privukla gotovo 1,3 milijuna stanovnika jačanjem gospodarstva i ponudom kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

“Zadatak koji stoji pred nama je zadržati naše visokokvalificirane radnike, ali i staviti Hrvatsku na kartu zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz svih krajeva svijeta, kao i za investicije u sektore s visokom dodanom vrijednošću. HUP upozorava da treba smanjiti opterećenje porezom na dohodak upravo kod srednje visokih i visokih primanja, gdje je porezni klin i viši od 42,5 posto, kako bi osigurali brži i jači rast primanja, atraktivnost naših kompanija za domaću radnu snagu i za radnu snagu iz zemalja koje su nam konkurenti jer je to osnova za rast ekonomije i standarda cijelog društva”, poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da će Vlada u idućem mandatu mijenjati Zakon o radu te istaknuo niz poteza aktualne Vlade kojima je postignuta rekordna zaposlenost u Hrvatskoj.

“Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih što je dokaz da je naše tržište konkurentno i da idemo u dobrom smjeru te da su Vladine politike bile pravilno usmjerene. Novi Zakon o strancima i s produljenje roka trajanja radnih dozvola za strane radnike olakšati će i poslodavcima i njihovim zaposlenicima organizaciju rada”, istaknuo je Piletić.

Iskustvo iz Irske pokazuje da je za demografsku održivost ključna otvorenost tržišta i društva prema novim investicijama, tehnologijama i državljanima. Irska je bila zemlja emigracije, ali je u posljednjih 20 godina počela privlačiti radnu snagu nudeći zaposlenja u sektorima visoke dodane vrijednosti.

“Naše društvo ovisi o kvalitetnim projektima, investicijama i radnim mjestima koja stvaraju nove vrijednosti i donose rast stoga mi kao Vlada pokušavamo pomoći i ubrzavanju tog rasta i jako vodimo računa o tome da ne smetamo”, ključna je poruka ministra Richmonda koji je nekoliko puta istaknuo da je Irska zemlja koja strance dočekuje otvorenih ruku.

Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica, u izlaganju je istaknula da je pitanje demografije ključna tema u godina pred nama te pojasnila politike na kojima će se temeljiti strategija EK. Demografski toolbox se tako oslanja na četiri stupa: mlade obitelji, usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta rada, starije ljude koji prerano napuštaju tržište rada, te legalne migracije.

Komentirajte prvi

New Report

Close