Usporava rast, ali zato još ima prostora za niže kamate

Autor: Ana Blašković , 25. prosinac 2018. u 10:00
Zdenko Adrović i Velimir Šonje/Marko Lukunić/PIXSELL

S usporavanjem osobne potrošnje, u fokus dolaze investicije čija će dinamika odrediti stopu rasta.

Kraj godine tradicionalno je vrijeme očekivanja za onu iduću, pri čemu nisu iznimka ni banke. A njihovi glavni ekonomisti, okupljeni u Klub pri Hrvatskoj udruzi banaka očekuju da će ekonomski zamašnjak iduće godine blago usporiti pa bi hrvatski BDP mogao porasti oko 2,6 posto. S usporavanjem osobne potrošnje i očekivanim skokom kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, u 2019. u fokus dolaze investicije čija će dinamika odrediti stopu rasta.

"Hrvatska će biti u jako dobroj poziciji ako promatramo fiskalni proračun, međutim, slučaj Uljanik promijenio je pogled i ekonomske analize te umjesto viška očekujemo manjak u proračunu. Ipak, taj slučaj ne mijenja bitno fiskalnu poziciju Hrvatske. Ona je i  dalje dobra te utječe vrlo dobro na međunarodni pogled na Hrvatsku, odnosno, kreditni rejting je porastao te je nakon više od 10 godina izgledan ulazak Hrvatske u zonu investicijskog rejtinga", kaže je glavni ekonomist Zabe Hrvoje Dolenec. Unatoč usporavanju na 3,1 posto, osobna potrošnja ostaje glavni motor rasta, dok se procjene investicija znatnije variraju od 3,6 do 6,7 posto. 

 

10 godina

prošlo je otkad je Hrvatska imala investicijski rejting

Prijetnja izvana
U smislu rasta investicija, građevinske tvrtke pozitivno gledaju na iduću godinu, a puno se očekuje od EU projekata. U zadnje dvije godine ugovoreni iznosi rasli su 500 posto, no refleksija na BDP ovisi o brzini njihovog povlačenja. Dolenec problem za rast u 2019. vidi u jazu na tržištu rada, velikoj potražnji uz istovremeni manjak radnika u sektorima turizma, informatike, građevinarstva i zdravstva. Za razliku od prošle godine, ove prijetnja dolazi i izvana. Velimir Šonje iz Arhivanalitike apostrofira protekcionizam, konkretno izostanak trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine, kolebanja na tržištima u nastajanju te usporavanje kineskog gospodarstva.  

Kamate još mogu padati
Direktor HUB-a Zdenko Adrović podvukao je crtu pod 2018. rekavši da su kamate banaka u tri godine značajno pale; na stambene i investicijske kredite tvrtkama za trećinu, a potrošačke za jedan postotni bod. "Taj bi se pad mogao nastaviti ako Hrvatska nastavi raditi na uklanjanju rizika, poput povećanja efikasnosti pravosuđa i bolje investicijske klime. To su povoljni momenti s kojima Hrvatska ulazi u 2019.", zaključio je Adrović.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako može usporiti nešto, čega skoro da nema? Rast baziran na osobnoj potrošnji a ne na izvozu i rastu industrijskih aktivnosti je nikakav rast. Dovoljno je dan nam dođe 5% manje turista i sve se urušava, osim tečaja kune. Ona naravno uvijek jača i nema nikakve veze s uspjesima/neuspjesima u gospodarstvu.

New Report

Close