HTZ-ov prvi kolektivni ugovor, radnicima veće plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 11. srpanj 2023. u 22:00
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice/I. Čagalj/PIXSELL

Rezultat je to višemjesečnih pregovora Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u HTZ-u i vodstva HTZ-a.

Potpisan je prvi Kolektivni ugovor u povijesti Hrvatske turističke zajednice kojim se reguliraju materijalna i ostala prava radnika.

Rezultat je to višemjesečnih pregovora Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u HTZ-u i vodstva HTZ-a. Odredbe Ugovora primjenjuju se na sve radnike nacionalne krovne turističke organizacije.

“Želja nam je da HTZ bude mjesto u kojem će raditi najbolji stručnjaci u turističkoj promociji, u zdravom i kompetetivnom poslovnom okruženju i radnim uvjetima dostojnim moderne nacionalne turističke organizacije”, izjavila je sindikalna povjerenica STUH-a u HTZ-u Slavija Jačan Obratov.

Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u osnovana je prije dvije godine i broji 40 članova. Jedna od prvih sindikalnih inicijativa bila je pokretanje pregovora s poslodavcem kako bi se potpisao prvi kolektivni ugovor u više od 30 godina postojanja HTZ-a.

Ugovorom se, između ostalog, radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće koje se nisu mijenjale od 2009., isplata božićnice i regresa, povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, kao i jubilarne nagrade i otpremnine, sistematski pregled jednom godišnje, a regulira se i rad od kuće.

Suglasnost na Prijedlog govora, o kojemu se pregovaralo od kraja listopada, dala je ministrica turizma i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac, a odobrilo Turističko vijeće HTZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close