Hrvatskoj trenutačno nedostaje 2700 stručnjaka za provedbu EU projekata

Autor: Lucija Špiljak , 27. siječanj 2019. u 22:01
Polaznici najveće visokoobrazovne ustanove za ekonomiju u državi moći će stjecati znanja u ministarstvu, Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Studenti će se usavršavati u nečem značajnom za njih i buduće poslodavce, svjesni su da je znanje o fondovima bitna komponenta kad će tražiti posao.

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu potpisali su ugovor u suradnji vrijedan tri milijuna kuna, kojim će se studentima omogućiti stjecanje vještina i znanja iz područja EU fondova u sklopu stručne prakse. Riječ je o projektu o kojem se u Ministarstvu dugo razgovaralo, a sada su partnersku suradnju potpisivanjem ugovora formalizirali dekan ove visokoobrazovne ustanove Jurica Pavičić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Partner projekta je i Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru čiji će predstavnici naknadno potpisati ugovor.

“Veliko nam je zadovoljstvo što će naši studenti dobiti priliku usavršavati se u nečem značajnom za njih, njihove karijere i buduće poslodavce. Studenti su prepoznali važnost znanja o fondovima EU i pokazali veliki interes za ovo područje, svjesni da će ovo biti važna komponenta kada će tražiti posao, odnosno kada će posao tražiti njih. Drago nam je što smo u Ministarstvu našli partnera i što je Sveučilište u Zadru spremno uključiti se u ovaj projekt. Uz korisna i konkretna znanja i priliku za usavršavanjem naši će studenti biti poželjni zaposlenici”, istaknuo je dekan.

Ugovor o suradnji odnosi se i na jačanje Akademije regionalnoga razvoja koja već dugi niz godina postoji u Ministarstvu i surađuje sa Sveučilištem u Zagrebu i fakultetima na projektnoj razini, a u interesu im je da se suradnja pojača po pitanju obrazovanja i edukacije studenata, što predstavlja okosnicu regionalnoga razvoja i upravljanja sredstvima strukturnih i investicijskih fondova EU.

“Želimo ojačati kapacitete na svim razinama tako da kroz stručna znanja i mentoriranje naših ljudi u Ministarstvu studente ekonomije iz Zagreba i Zadra osposobimo za tržište rada. Naši studenti imaju odlučujuću ulogu u dinamici korištenja fondova i društveno-gospodarskog napretka u narednom razdoblju. Cilj je izgraditi strateško partnerstvo sa zdravstveno-obrazovnim institucijama u RH. Punopravna smo članica EU već pet i pol godina i smatram da je vrijeme da studentima omogućimo stjecanje znanja i vještina u području upravljanja i korištenja EU fondova”, istaknula je ministrica i dodala da europski strukturni i investicijski fondovi čine 80 posto javnih investicija u Republici Hrvatskoj, čime nas Eurostat svrstava na ljestvici kao drugu zemlju članicu kada govorimo o tome koliko su fondovi EU važni za razvoj znanosti, istraživanje razvoja i gospodarstva.

“Budući da smo najmlađa članica EU, još uvijek smo na početku. Ovo sedmogodišnje financijsko razdoblje, kada prvi put punopravno koristimo europska sredstva, sigurno će značiti jedno veliko iskustvo za ono što slijedi 2021. godine”, rekla je Žalac te spomenula da su MRRFEU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU proveli istraživanje čiji rezultati pokazuju da u Hrvatskoj nedostaje 2700 stručnjaka za provedbu EU projekata. “Stoga studentima ekonomskog usmjerenja želimo omogućiti stručnu praksu uz pomoć EU fondova, pružiti nove korisne sadržaje za izgradnju poslovne karijere, uz dodatne vrijednosti koje jačaju njihovu kompetentnost na tržištu rada”, istaknula je ministrica Žalac i zahvalila svima koji su sudjelovali u procesu provedbe ovog projekta. Najavila je i daljnju suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te novitete poput e-kolegija.v

Komentirajte prvi

New Report

Close