‘Hrvatskoj je u interesu euro uvesti čim prije’

Autor: Ana Blašković , 25. veljača 2019. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić/Borna Filić/PIXSELL

Guverner se nada da će RH uskoro izaći iz postupka prekomjerne neravnoteže, o čemu bi EK trebao uskoro objaviti izvješće.

Hrvatska je u ovom trenutku članica Europske unije koja može najviše profitirati od uvođenja eura od svih zemalja koje ga još nisu uvele. Zato nam je u interesu uvesti euro čim prije, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na predavanju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u ponedjeljak. 

Dok Vlada važe na koje bi se reforme obvezala (a da su izvedive u godinu dana) u pismu za priključenje tečajnom mehanizmu ERM2, svojevrsnoj čekaonici za euro, nastavlja se javna rasprava o euru. Vujčić je da će strateško opredjeljenje za ulazak imati trajne implikacije, i pozitivne i negativne, no da koristi daleko nadmašuju troškove kako u kratkom, tako i u dugom roku.

Peglamo brojke, ali…
"Hrvatska je najmanja zemlja EU-a koja još uvijek nije uvela euro. Sva su male članice uvele euro, što samo po sebi nešto govori. To govori da ako ste vrlo mali, da je mogućnost realizacije suverenosti puno manja nego ako ste velika država. Sve te zemlje su ocijenile da im se više isplati ući u eurozonu nego ostati izvan nje", podcrtao je guverner.

 

Vujčić

Euro nosi koristi, ali neće riješiti strukturne probleme gospodarstva.

Da je Hrvatska spremna za startanje procesa uvođenja eura, pokazuje poboljšanje makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja: prilikom ulaska u EU nismo zadovoljavali 7 od 14 pokazatelja makro neravnoteža, a krajem 2017. tek tri. No, dok brojke "peglamo", u zadnjih deset godina de facto se zaustavila realna konvergencija. Ona odražava kronične strukturne slabosti gospodarstva, slabu produktivnost rada, neprijateljsko poslovno okruženje i kvalitetu institucija. Dakle, priča se ponovno svodi na toliko spominjane reforme. "Euro donosi koristi za Hrvatsku, ali neće riješiti strukturne probleme gospodarstva", upozorio je.

Uskoro izvješće EK
Već je ranije najavljeno da će Vlada pismo za ERM2 odaslati do ljeta. "Prvo slijedi izvješće Europske komisije, onda nastavak naših konzultacija s partnerima, s ECB, Komisijom i Eurogrupom, a nakon toga ćemo odlučiti točno o datumu", kazao je guverner dodajući da se nada izlasku Hrvatske iz postupka prekomjerne neravnoteže, o čemu bi EK trebala uskoro objaviti izvješće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close