Hrvatski znanstvenik optimističan zbog pandemije koronavirusa: ‘Svijet će postati bolje mjesto’

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2020. u 12:07
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predviđa i da će se Sjedinjene Američke Države najviše mučiti s problemom širenja zaraze.

Znanstveni krugovi jako su dobro upoznati s prof. dr. sc. Gordanom Laucom, ali široj javnosti relativno je nepoznat. No, riječ je o vrhunskom stručnjaku za koronavirus kojem je specijalnost molekularna biologija, usto je i direktor Projekta ljudskog glikoma.

U medijima je postao tražen zahvaljujući činjenici da i najsloženije znanstvene pojmove objašnjava na originalan, znanstveno utemeljen i svima razumljiv način. A za Telegram je otkrio zašto smatra da će svijet nakon koronavirusa biti bolje mjesto.

“Kao vječni optimist vjerujem da će svijet nakon ove pandemije postati bolje mjesto. Već sada vidimo da su utihnuli razni antivakseri, a medijima dominiraju znanstvenici i stručnjaci koji znaju o čemu govore. Nažalost ljudima treba nekakav stvarni problem kako bi naučili razlikovati bitno od nebitnog i stvarno od izmišljenog. Kad nemate stvarni životni problem, onda vas opterećuju raznorazne gluposti i ne uočavate koliko su one nebitne”, kazao je Lauc i dodao:

“Ova pandemija će nas naučiti da razlikujemo one koji znaju što govore od onih koji samo pametuju o nečemu o čemu znaju jako malo. Isto tako vidjet ćemo veliku razliku u regijama ili zemljama u kojima se odgovorno ili neodgovorno upravlja. Primjerice, naprosto boli gledati kako se razvija situacija u SAD-u, gdje je krajnje neodgovorna i antiznanstvena politika trenutne administracije dovela do nezamislivog kaosa.”

Predviđa i da će se Sjedinjene Američke Države najviše mučiti s problemom širenja zaraze.

“Zbog svoje opsjednutosti ulogom globalne velesile nisu htjeli preuzeti funkcionalni test koji nije bio američki i krenuli su razvijati vlastiti test. Prva varijanta testa koju su napravili nije radila kako treba i zbog toga su tek nedavno počeli testirati veći broj ljudi. Sada se nalaze u situaciji da se epidemija proširila čitavom Amerikom i situacija je potpuno izvan kontrole”, ističe vrhunski stručnjak i dodatno objašnjava:

“Pojedine savezne države pokazale su inicijativu, no aktivne mjere na federalnoj razini pokrenute su tek prije neki dan. Amerika je najbolji primjer države vođene antiznanstvenom politikom i nadam se da ćemo iz toga svi zajedno izvući veliku pouku. S druge strane sustav javnog zdravstva i civilne zaštite tamo praktički ne postoji, a milijuni ljudi uopće nemaju zdravstveno osiguranje. Oni su nažalost na trajektoriji Lombardije koju će jako teško izbjeći. Dodatni element u igri je pretjerana klimatizacija velikih prostora poput hotela i trgovačkih centara, u kojima je zrak jako suh i potiče širenje virusa čak i ljeti.”

Poduzetnike je kriza izrazito pogodila, a on sam je poduzetnik. Kako se nosi s tim problemom i kako općenito gleda na koronavirus, možete u cijelosti pročitati na Telegramu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koliko god koristili srpski izraz ‘antivakseri’ i dalje ostaje činjenica da cjepivo protiv ospica (koje se daje u paketu 5 u 1) izaziva autizam.

Što se tiče cjepiva protiv ostalih bolesti: svaka čast.

New Report

Close