Škola budućnosti od jeseni u američkim i britanskim školama

Autor: Josipa Ban , 11. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: PD

Osnivač Škole budućnosti cilja na titulu vodeće edukacijska platforme na svijetu.

Hrvatska inovativna i uistinu originalna startup priča – STEMI Škola budućnosti, od jeseni će zaživjeti i u školama SAD-a i Velike Britanije.

“Kroz tjedan do dva krećemo s edukacijama prvih učitelja. Neke će se škole, njih 25 do 30 u SAD-te njih tri do četiri u Velikoj Britaniji, uključiti od jeseni, a neke od drugog polugodišta”, najavljuje Marin Trošelj, osnivač i direktor tvrtke STEMI, kojem je cilj da isti postane glavna edukacijska platforma na svijetu putem koje školarci stječu tehnološka znanja budućnosti.

Djeca će kreirati chatbot
Koncept usvajanja tih znanja nešto će se razlikovati od onoga koji se već dvije godine provodi u hrvatskim školama. Isto kao i u Hrvatskoj, američki će školarci putem projekta koji je tamo nazvan STEMwave, učiti o umjetnoj inteligenciji, internetu stvari, robotici, programiranju, a zadatak će im biti izrada chatbotova. Za razliku od hrvatskih učenika, Amerikanci će izrađivati chatbot za svoju školu.

Jelenić

Zajedno smo proširili projekt u SAD-u gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv.

“Ideja je da unaprjeđuju svoju školu, da ona bude pješčanik u kojem su ostavili dio sebe. Želimo ih odgajati tako da školu ostave boljom nego što su je našli”, kaže idejni začetnik STEMI-ja. U konačnici škole u SAD-a žele povezati sa školama u Hrvatskoj.

“Želimo da mladi pomoću STEMI-a šire vidike, poznanstva te da upoznaju druge kulture. Za početak ćemo organizirati online sastanak upoznavanja među učenicima. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati, pa ćemo sukladno tom iskustvo dizajnirati i posložiti sustav”, najavljuje Trošelj.

U izlasku na američko tržište pak velika je podrška STEMI-ju, i financijska i partnerska, bio i Infobip, najveća softverska kompanija u Hrvatskoj koja uz ovaj projekt stoji od samih početaka. “Željeli smo u Infobipu jedan ovako uspješan i inovativan projekt nastao u Hrvatskoj, pokušati proširiti i van naših granica, i to u najveći svjetski tehnološki centar, u Sjedinjene Američke Države.

S tim je ciljem Infobip lani investirao u STEMI te smo zajedno proširili projekt u SAD-u gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati za naše učenike ovdje”, kaže Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

U konačnici škole u SAD-a žele povezati sa školama u Hrvatskoj, kaže idejni začetnik Škole budućnosti Marin Trošelj/PD

Nova runda financiranja
A izlazak na to tržište, kaže Trošelj, nije bio lagan. Američke su škole daleko pogođenije koronakrizom nego hrvatske, ističe.

“Interes za uvođenje programa je uistinu bio velik međutim, čest argument zašto ga ne mogu uvesti je nedostatak kadra, odnosno profesora informatike”, priča Trošelj. No unatoč svim problemima projekt, u koji je do danas uloženo oko 750 tisuća eura, širi se izvan granica Hrvatske.

Plan ga je širiti i u Hrvatskoj pa tako Trošelj najavljuje da bi ove školske godine u program trebalo biti uključeno više od 200 škola (lani 128). Usto, i sam bi obrazovni program trebao biti unaprijeđen programom Greentech, kroz koji će učenici učiti kako uzgojiti hranu te kako uz pomoć tehnologije upravljati tom proizvodnjom.

200

škola sudjelovat će u novom izdanju Škole budućnosti u Hrvatskoj

Trošelj stoga za početak rujna najavljuje još jednu rundu prikupljanja novca. No ovo će biti društvena kampanja, objašnjava, što znači da će STEMI moći podržati svi – građani, same škole, kompanije, investitori- svi koji žele da se projekt proširi u više škola.

“Očekujemo uspješnu kampanju”, kaže Trošelj. Na američkom tržištu, na kojem im je uz Infobip, partner tvrtka Milestone C, koja je zadužena za implementaciju projekta, također im je cilj povezati se s tvrtkama.

“Želimo da tehnološke kompanije ulažu u obrazovanje mladih. Već danas imamo deficit ljudi koji znaju raditi s najnovijim tehnologijama. Ako nećemo ulagati u mlade taj će deficit biti samo veći”, poručuje Trošelj i budućim domaći ali i potencijalnim stranim investitorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close