‘Hrvatski novac bit će 
pretočen stranim investitorima’

Autor: Marta Duić , 09. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zatraženo poništenje natječaja za poticanje proizvodnje struje iz OEI.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je u petak poništenje natječaja za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i koji je objavljen 29.srpnja.

“Sporno je to da poljoprivreda nije spomenuta ni u jednoj točki javnog poziva. Zelena energija se u ostalim europskim zemljama najviše veže baš uz poljoprivredu, za sve te zemlje poljoprivredna proizvodnja je broj jedan. Kod nas su kriteriji nejasni i natječajem se pogoduje stranim investitorima”, objašnjava Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo u HPK.

Traže nove kriterije

Kako tvrdi, HPK već godinu dana o toj problematici komunicira s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i svim nadležnim institucijama, no kako kaže Rešetar, svi ti napori za sada nisu urodili plodom.

“Njihov odgovor bio je ‘nama su svi proizvođači isti’ što je nama neshvatljivo. Od Ministarstva gospodarstva i HROTE tražimo da među kriterijima za odabir bude i to da od 40 do 70 posto biomase bude osigurano iz vlastite proizvodnje, kao i to da prosječna cijena bude kao u zemljama u okruženju. Uz to, dozvoljena je gradnja solarnih panela na poljoprivrednim površinama, a ono što mi tražimo je i da bude dozvoljena na proizvodnim farmama koji imaju postojeće objekte u vlasništvu te kod onih proizvođača koji mogu dokazati veći udio snage iz vlastite poljoprivredne proizvodnje”, ističe Rešetar.

Upozorava i kako je realno za očekivati da će strani investitori tu priliku iskoristiti jer mi u Hrvatskoj toliki novac nemamo. “Hrvatski novac bit će pretočen stranim investitorima i taj će novac nakon toga otići dalje, a upravo njima se pogoduje ovim natječajem. U bioplinskim postrojenjima u Italiji je propisano da 80 posto bioplina mora biti iz vlastite proizvodnje, što u Hrvatskoj nije slučaj. Iako nitko ne razumije kako, sumnjivi otpad iz komunalnih i kojekakvih sličnih stranih postrojenja pretvara se u bioplin. Potom se izvozi na hrvatska polja, a mi smo spremni boriti se protiv toga”, napominje Rešetar.

Povećanje konkurentnosti

Ako se njihovi zahtjevi uzmu u obzir iz HPK smatraju kako će se osim povećanja konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjiti i uvoz, privući mlade ljude u ruralne sredine i otvoriti nova radna mjesta.

Uz to, uvažavanje tih zahtijeva doprinijelo bi i postizanju ciljeva koji su propisani nacionalnim i europskim propisima.

Novi prijedlog nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećati udio proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za 15 posto te proizvodnju u stočarskom sektoru do 35 posto. Iz HPK napominju kako se ovim natječajem šalje potpuno pogrešna poruka stoga i traže poništenje te da se prestane blokirati poljoprivrednike u korištenju mjera ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

“Sva zelena energija u EU je u svrhu poljoprivredne proizvodnje, zbog čega te zemlje i jesu toliko konkurentnije od nas. Oni većinu prihoda ostvaruju od proizvodnje električne energije, a mi tu mogućnost trenutno nemamo”, poručuje Igor Rešetar.

Komentirajte prvi

New Report

Close