Hrvatske tvrtke računaju na dio kolača od 7,9 milijardi eura

Autor: Darko Bičak , 14. kolovoz 2021. u 08:48
Ingvar Parnamae, Ivan Jelušić i Gordan Pešić/PD

Uvjeti natječaja traže suradnju najmanje tri članice, a Hrvatska je već potpisan ugovor s Portugalom.

Europski obrambeni fond (eng. EDF) raspolaže s 7,9 milijardi eura koje će podijeliti tvrtkama iz vojno-industrijskog kompleksa Europske unije, a na ozbiljan dio kolača računa i Hrvatska, posebice zagrebački Dok-Ing. No, kako gotovo svi Europski fondovi imaju neke svoje specifičnosti, tako i EDF ima uvjet da u konkretnom projektu moraju sudjelovati tvrtke iz najmanje ti zemlje Unije.

To je bio i ključni razlog za jučerašnje potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji na prijavama za Europski obrambeni Fond između Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) i Estonskog industrijskog udruženja sigurnosno-obrambene industrije (EDIA).

Već prije je hrvatski klaster potpisao sličan sporazum s Portugalom, a za rujan se najavljuje i s istovjetnom institucijom u Sloveniji.

Globalna konkurentnost

Kako je pojasnio Gordan Pešić iz HKKOI-a, inače voditelj razvoja poslovanja Dok-Inga, radi se o bitnom koraku za povlačenje novca iz EU fondova, no istodobno i o komplementarnoj suradnji partnera na razvoju i usavršavanju proizvoda koji će biti globalno konkurentan.

U konkretnom slučaju se radi o udruživanju snaga na dogradnji nedavno predstavljenog Dokingovog modularnog robotskog sustava Komodo.

“Ciljano biramo povezivanje s industrijskim udruženjima u pojedinim zemljama Europe za koje procijenimo da imaju tvrtke s komplementarnim tehnologijama i na temelju toga se ta suradnja s nacionalne i institucionalne razine spušta na razinu samih kompanija.

Tako kompanije mogu stvarati konzorcije za prijavu na budući Europski obrambeni fond”, kazao je Pešić. Dodaje da je EDF zaživio prošlog mjeseca, a očekuje da će se hrvatske tvrtke moći javiti na njega već tijekom 2022.

107

tvrtki nalazi se u sastavu estonskog klastera vojne industrije

Za sada, navodi, je nezahvalno procjenjivati koliko kapaciteta ima hrvatska industrija za povlačenje novca jer će to ovisiti o kvalitetnim projektima.

Isto tako, uvjet je da sve tvrtke koje sudjeluju u ovom modelu, bilo u Hrvatskoj ili nekoj drugoj članici EU, imaju suradnju s nacionalnim Ministarstvom obrane kako bi se definirale tehničko-taktičke značajke po kojima bi onda industrija razvijala tehnologiju.

Led bi s EDF-om trebao u Hrvatskoj probiti sam Dok-Ing koji će razvijati tehnologiju za svoju baznu platformu autonomnog dizel-električnog sustava Komodo.

“Za sada su u projekt uključene tri tvrtke, sam Dok-Ing koji je razvio platformu, mi, osječka tehnološka tvrtka Orqa koja je najpoznatija po svojim pametnim naočalama za upravljanje dronovima, ali isto tako i tehnologiji prijenosa video informacija niske latencije, a sada su u projekt ušle i tri estonske tvrtke koje će razvijati tehnologiju obrade informacija u realnom vremenu koje putem Orqine tehnologije stigne iz Dokingova Komoda”, kazao je Ivan Jelušić, osnivač Orqe.

Najavljeno je da će se projektu priključiti još partnera, iako o tome za sada nisu htjeli konkretno govoriti, partneri daju naslutiti da će se ovdje naći i tvrtka ili više njih iz Slovenije.

Estonski klaster

Ingvar Parnamae, član Upravnog vijeća estonske EDIA-e, istaknuo je da tamošnji obrambeni klaster obuhvaća 107 privatnih tvrtki koje su u 2019. ostvarile 209 milijuna eura prihoda, od čega 100,3 milijuna u izvozu.

Dodao je da je većina njihovih članica fokusirana na visoku tehnologiju, bilo da se radi o kibernetičkoj sigurnosti, nadzoru granice, komunikacijama, elektroničkom ratu, vojnoj medicini pa sve do robotike, dronova, simulatora i zaštitne opreme do samih borbenih vozila i plovila te opreme za njih.

Tvrtka Dok-Ing koja je već tri desetljeća globalnog lidera u proizvodnji autonomnih vozila za razminiranje, rudarstvo i vatrogastvo, krajem lipnja je predstavila svoj novi projekt – Komodo koji, kako sami kažu, predstavlja sintezi svih dosadašnjih znanja i tehnologije ove tvrtke u jednom proizvodu.

Radi se o ‘tenkiću’ koji se može koristiti u svim ekstremnim uvjetima, bilo ratnim ili civilnim, gdje je preopasno za ljude.

Modularna platforma se nadogradnjom može prilagoditi raznim misijama, od gašenja požara u kemijskom ili nuklearnom okruženju preko uzimanja i analiza uzoraka pa sve do njegovog naoružanja i borbenog djelovanja kao klasičnog borbenog vozila ili tenka.

Komentirajte prvi

New Report

Close