Hrvatske agencije spremne za otvaranje kineskog turističkog tržišta

Autor: Marija Crnjak , 15. prosinac 2022. u 07:00
U siječnju ukidaju ograničenja za putovanja između Kine i Hong Konga/Shutterstock

Nakon što je Kina, uslijed pritiska javnosti i gospodarstva ubrzano krenula popuštati ‘zero Covid’ politiku, moglo bi se očekivati da se uskoro pokrenu putovanja bez karantene, već krajem siječnja.

Nakon što je Kina, uslijed pritiska javnosti i gospodarstva ubrzano krenula popuštati svoju “zero Covid” politiku, moglo bi se očekivati da se uskoro pokrenu putovanja bez karantene, u nekom obliku pilot projekta već uoči novogodišnjih praznika koji počinju 22.siječnja, spekulacije su kineskih medija.

Pokrenula se industrija
To s pažnjom gledaju i hrvatske agencije kako bi se pravovremeno uključile u utakmicu jednom kad se putovanja pokrenu, uključujući agenciju Uniline koja u Kini ima svoje predstavništvo. Iako kaže da se osjeća optimizam, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba tvrdi da se tek priča o tome “što bi moglo biti kad bude”, no kineska Nova godina nije daleko i oni su spremni za otvaranje ukoliko i kad do toga dođe.

U međuvremenu je u utorak objavljeno da se u siječnju ukidaju ograničenja za putovanja između Kine i Hong Konga, a u utorak se ukida vladina mobilna aplikacija koja se koristi za praćenje povijesti putovanja populacije od 1,4 milijarde ljudi.

Gulin

Predviđanja su da će karantena biti uklonjena u prvom kvartalu iduće godine ili na ljeto, pa će se tijekom iduće godine polako vraćati i putovanja u inozemstvo.

Najava pokretanja lokalnog tržišta već je pokrenula dinamiku u industriji putovanja. Platforma za rezervacije Kayak javlja da je domaća potražnja za hotelima u Kini porasla prošli tjedan, nakon što je zemlja ublažila mjere protiv širenja Covida.

U Kajaku kažu da je broj pretraga hotelskog smještaja skočio za više od 100 posto u posljednja dva dana u odnosu na prošlu godinu i preko 50 posto u odnosu na 2019. godinu.

“Pretpostavljam da će se drugo najveće svjetsko tržište putovanja ubrzo u potpunosti otvoriti, nakon gotovo tri godine”, rekao je izvršni direktor Kayaka Steve Hafner povodom objave ove analize.

Franka Gulin, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini ističe da je važno što je prvi put u skoro tri godine došlo do neke promjene.

Kinezima se jako putuje
“Promjene u karanteni za međunarodne dolaske očekujemo u prvoj polovini 2023. Predviđanja su da će karantena biti uklonjena u prvom kvartalu iduće godine ili na ljeto. Sukladno tome, tijekom iduće godine polako će se vraćati i putovanja u inozemstvo.

Prvo će profitirati zemlje u regiji istoka i jugoistoka Azije poput Japana, Singapura, Malezije, Indonezije, Južne Koreje i to zbog jakih poslovnih veza te boljih mogućnosti za kraća i znatno jeftinija putovanja”, ističe Gulin.

Letovi prema našem dijelu svijeta i dalje su na najnižim frekvencijama u modernoj povijesti, a s popuštanjem mjera se očekuje i postupna stabilizacija zračnog prometa. “Međutim, najvažnije od svega je da se ljudima jako putuje, te će mnogi naći načina i novca kako bi to realizirali, a mi ćemo i dalje raditi na promociji Hrvatske”, kaže Gulin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close