Hrvatska unatoč obilju sunca ne koristi dovoljno solarnu energiju

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2017. u 21:59
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U korištenje obnovljivih izvora energije snažnije bi se trebao uključiti hrvatski turistički sektor.

Hrvatska unatoč 300 sunčanih dana godišnje, bogatim prirodnim resursima i tisućama krovova hotelsko-turističkih objekata premalo koristi mogućnosti obnovljivih izvora energije u turizmu, posebno sunčeve energije, rečeno je početkom mjeseca na konferenciji "Uloga turizma u energetskoj tranziciji".

Taj je skup u organizaciji Greenpeace Hrvatska okupio predstavnike strukovnih i udruga civilnog društva, proizvođača energije, opskrbljivača te državnih institucija i turističkog sektora. Potonjih je bilo najmanje, jer se, kako je kazala Marija Tomac iz Greenpeacea, nije odazvao nitko iz ministarstava turizma, gospodarstva, zaštite okoliša i energetike, a i iz turizma je došlo manje sudionika nego što se očekivalo.

 

300 sunčanih

dana godišnje u prosjeku ima Hrvatska

Naglasivši da je energetska tranzicija svjetski proces kojim se s fosilnih goriva do 2050. u potpunosti treba prijeći na čistu ili energiju iz obnovljivih izvora, Tomac je poručila da je vrijeme za konkretne aktivnosti, jer klimatske promjene su sve izraženije i donose sve veće posljedice. "Zbog klimatskih promjena i sprječavanja njihovih negativnih posljedica u tu se tranziciju moraju uključiti svi, ne samo države i vlade nego i svi gospodarski sektori, u čemu je turizam, pogotovo u Hrvatskoj, iznimno važan jer čini 19% udjela u BDP-u i na sebe veže brojne djelatnosti", istaknula je Tomac. 

Dodala je kako profit u turizmu raste pa bi se isplatilo uložiti u prelazak na OIE. Te bi se investicije najbrže vratile. Ističe da je za to idealan trenutak, jer postoje velika sredstva u europskim fondovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close