Hrvatska predstavnica u vrhu EU udruženja za vode

Autor: Marta Duić , 01. lipanj 2019. u 12:08
Zemlje JI Europe moraju dostići one razvijene/ M. Prpić/PIXSELL

Dvije godine će zastupati interese zemalja jugoistočne Europe.

Iz Kopenhagena sa sastanka Vijeća Europskog udruženja za vode (EWA) 8. svibnja došla je dobra vijest.

Prvi put od osnivanja EWA-e 80-ih godina za člana Upravnog odbora imenovana je hrvatska predstavnica – Mara Pavelić. Pavelić je predstavnica Hrvatske u EWA-i od 2015. godine, kada je imenovana za predsjednicu Hrvatskog društva za zaštitu voda, a iduće dvije godine predstavljat će zemlje jugoistočne Europe u cilju postizanja boljeg  standarda života stanovnika, razvoja gospodarstva te zaštite okoliša i voda.  "Hrvatska kao jedna od najbogatijih zemalja vodom ima povijesnu priliku i može zahvaljujući EU sredstvima očuvati to bogatstvo voda za sve buduće naraštaje.

Ipak, bez reforme vodno-komunalnog sektora neće biti moguće ostvariti sve investicije i ciljeve", poručila je nakon imenovanja Mara Pavelić.  Problemi zemalja JI Europe različitiji su od onih s kojima se nose razvijene zemlje, posebice kada je u pitanju gospodarenje vodama. 

"Moja uloga u EWA-i je da zemljama koje zastupam pomognem doseći standard koji imaju napredne zemlje. Ovo je prilika da se ukaže na postojeće razvojne nejednakosti, ali i specifičnosti svake zemlje. Bogata bioraznolikost, močvarna staništa i prirodna poplavna područja te očuvani vodni resursi, primjeri su kako vodno gospodarstvo može pronaći načina da u suživotu prirode i čovjeka stvori povoljne uvjete za život stanovnika. To su primjeri koje možemo vidjeti u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, ali ih na žalost u razvijenim zemljama EU gotovo više i nema", ističe Pavelić.

Inače, EWA-e okuplja 24 vodeće europske strukovne organizacije i tvrtke s preko 50.000 profesionalaca u gospodarenju vodama i okolišem, a Pavelić je jedina žena u upravnom odboru. Uz to je i voditeljica Sektora zaštite voda u Hrvatskom vodama te je u HUP-ovoj bazi poslovnih žena. "Ovo imenovanje je kao dobiti Oscara, to je kruna mog dugogodišnjeg rada i ne namjerava na ovome stati. Svake dvije godine se imenuje rukovodstvo iz redova Upravnog odbora pa i za to postoje šanse u budućnosti", poručuje Pavelić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close