Hrvatska posjeduje najmodernije nasade Paulovnije u cijeloj EU

Autor: Croenergo.eu , 14. kolovoz 2014. u 13:22
Foto: www.croenergo.eu

Na hrvatskim poljima danas se nalazi više od 80.000 sadnica Paulovnije o kojima posljednjih mjeseci skrbe osječka i zagrebačka tvrtka, Solarni Projekti i VR Enbekon.

Na hrvatskim poljima danas se nalazi više od 80.000 sadnica Paulovnije o kojima posljednjih mjeseci skrbe osječka i zagrebačka tvrtka, Solarni Projekti i VR Enbekon. Korištene su pritom najsuvremenije tehnologije, što plantaže Paulovnije na hrvatskim oranicama svrstava na sam vrh nasada europskih i svjetskih razmjera. U tome se bezrezervno slažu međunarodni i domaći znanstvenici i stručnjaci.

Na 20 hektara zemlje u Osječko-baranjskoj županiji posađeno je 80.000 sadnica Paulovnije, točnije hibrida Paulovnije, naziva Paulovnija OXI, koji primarnu namjenu nalazi u proizvodnji biomase. 

Nakon detaljne obrade zemljanih površina krenulo se u postavljanje zaštitne folije i sustava za navodnjavanje kap-na-kap koji se pogoni energijom sunca te je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Za mini solarnu elektranu snage 2.5 kW, koja pokreće pumpu za vodu od 1.8 kW, a koja daje oko 100m3 vode/dnevno, nisu se radili klasični betonski temelji, već su primijenjena najmodernija rješenja današnjice. Konkretno, potkonstrukcija za fotonaponske module EnbekonDiamond, njemačke tvrtke VR Enbekon, nalazi se na vijčanim temeljima, koji se doslovce zašarafe u zemlju, na dubinu od 2-3 metra, ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o.

 

Prvi je to profesionalni primjer sustava solarnog navodnjavanja na području Republike Hrvatske, stoga ne čudi velika zainteresiranost, prvenstveno poljoprivrednika te privatnog i javnog sektora općenito, za ovim impresivnim proizvodom koji u potpunosti zamjenjuje dosadašnje dizel agregate i time direktno utječe na smanjenje stakleničkih plinova u Hrvatskoj.

"Kao vodeća tvrtka u kontekstu razvoja projekata u sektoru zelenog gospodarstva, VR Enbekon već duži niz godina svoju reputaciju gradi koristeći najkvalitetniju i najpouzdaniju tehnologiju koju svijet i tržište danas poznaje. Pumpe za vodu pokretane energijom sunca su marke Lorentz, istoimene njemačke kompanije koja je vodeći svjetski proizvođač solarnih pumpi, a čije povjerenje ekskluzivno uživamo na ovim prostorima. Naši su inženjeri u Njemačkoj mjesecima unazad prošli zahtjevnu obuku, tzv. Lorentz akademiju, ne bi li stekli sva potrebna znanja i vještine za besprijekornu implementaciju portfelja proizvoda njemačke tvrtke Lorentz", ističe Marino Franinović ispred tvrtki VR Enbekon i Solarni Projekti.

"S druge strane, zahvaljujući partnerstvu s respektabilnom njemačkom tvrtkom Krinner, klasični betonski temelji su kod nas davna prošlost. Naime, nakon obuke naših inženjera, također u Njemačkoj, sve solarne elektrane na zemlji gradimo uz pomoć Krinner vijčanih temelja, što nam uvelike štedi vrijeme implementacije te značajno povećava učinkovitost. Ono što je najvažnije, primjenom Krinner vijčanih temelja ne narušavamo okoliš, što je osnovni preduvjet razvoja projekata naših tvrtki", naglašava Franinović.

PAULOWNIA OXI (Paulownia Elongata Hybrid) – Osnovne karakteristike:

Hibrid otporan na temperature do -20 °C
Agresivna kultura, ali nije invazivna (zapanjujuće brzo raste, bezopasna za okoliš)
Sadnja: 3.000 do 3.500 sadnica po hektaru
Isplativa i profitabilna eksploatacija: optimalno svake dvije godine
Trenutno ne postoji bolja sirovine za proizvodnju drvne biomase
Široki spektar upotrebljivosti cijele biljke (biomasa, peleti, drvna građa, stočarstvo, …)
Izuzetno kvalitetno rješenje za zasade zaštitnih pojaseva
Visoka energetska vrijednost svrstava Paulovniju u klasu kvalitetnijeg ugljena
Nakon sječe nije potrebno iznova saditi, hibrid raste ponovno iz korijena
Prinosi variraju od 60 do 80 tona biomase po hektaru godišnje
Paulovnija uspijeva na gotovo svim vrstama zemljišta, valja jedino izbjegavati zasjenjenje i vodu stajačicu

 

Paulovnija (lat. Paulownia) se na plantažama sadi za komercijalni uzgoj, za parkove, kao zaštita od klizišta i odrona, za kultiviranje gnojišta, zaštitne šumske pojaseve i obnovu šuma. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve. 

Paulovnija apsorbira 10 puta više ugljikova dioksida (CO2) od drugih vrsta. Na primjer: 4 jutra šume Paulovnije u jednoj godini apsorbira 13 tona CO2 iz atmosfere i utječe na klimatske promjene. Zbog toga je Paulovnija ujedno pogodna za zelene investicijske sheme i trgovanje zelenim certifikatima.

Paulovnija neobrađena zemljišta pretvara u zelena polja. Ekološki je prihvatljivo rješenje za kultiviranje gnojišta i zemljišta uništenog ljudskim aktivnostima. Paulovnija je idealna za ojačavanje riječnih obala i u borbi protiv erozije. Gradovi i općine mogli bi uz potporu javnosti ostvarivati ekološke projekte korištenjem Paulovnije, a istovremeno za šumarske potrebe mogli bi se koristiti programi za ruralni razvoj.

Paulovnija je obećavajuća investicija, koja podiže interes za ulaganja zbog svog iznimno brzog rasta i visoke kvalitete drveta. Paulovnija je budućnost zelene energije. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji segment je korištenje Paulovnije za proizvodnju biomase, što je postao globalni svjetski trend.

 

"Paulovnija OXI je hibrid Paulovnije Elongate, selektiran za područje Europe u respektabilnom laboratoriju Biotree u  Sofiji. Ovaj hibrid otporan je na temperature do -20°С te predstavlja budućnost zelene energije. Paulovnija je obećavajuća investicija, koja  podiže interes za ulaganja zbog svog  iznimno brzog rasta i visoke kvalitete  drveta. Najzanimljiviji i komercijalno najvažniji  segmet je korištenje Paulovnije za  proizvodnju biomase, što je postao  globalni svjetski trend", ističe Jurica Gorup, predsjednik Uprave tvrtke Solarni Projekti d.o.o., koja je, uz tvrtku VR Enbekon d.o.o., jedini i eksluzivni nositelj licence za područje Republike Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

"Postoji puno načina da se bilo koja biljka razmnoži. Međutim, samo je jedan način da se napravi kopija matične biljke, odnosno da se sačuvaju sve njene karakteristike. To se isključivo postiže in vitro metodom. Ova metoda zahtjeva posebne uvjete i veliku stručnost koju u Europi posjeduje jedino renomirani laboratorij Biotree iz Sofije, čije povjerenje eksluzivno uživamo na ovim prostorima", napominje Marino Franinović, predsjednik Uprave tvrtke VR Enbekon d.o.o.

 

"Paulovnija je porijeklom iz Azije gdje se uzgaja više tisuća godina. Odlikuje ju mnogo izuzetnih karakteristika kao što su brz i pravilan rast, potpuna iskoristivost biljke, laka obrada, kvalitetno tehničko drvo, itd.. Neotpornost na velike temperaturne razlike do sada je bio jedini nedostatak Paulovnije, ujedno i razlog zbog čega nije uspijevala u regiji. Međutim, danas imamo revolucionarno drvo – hibrid u potpunosti prilagođen klimatskim uvjetima na ovim prostorima. U tom kontekstu tvrtke VR Enbekon i Solarni Projekti upućuju iskrene čestitke respektabilnom laboratoriju Biotree iz Sofije, koji je posljednjih 20 godina istraživao i križao različite vrste Paulovnije, ne bi li u konačnici stvorio drvo budućnosti prilagođeno našim klimatskim uvjetima", naglašava Franinović.

"Hibridi Paulovnije proizvedeni u laboratoriju Biotree zauvijek će promijeniti poimanje resursa obnovljivih izvora energije, kao i drvne industrije općenito. Zelena revolucija tek počinje, a naše tvrtke, uz bezuvjetnu podršku laboratorija Biotree iz Sofije, s ponosom istu pokreću na prostoru Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine", zaključuje Gorup.

Riječi podrške stručnjaka

"Visoko cijenimo profesionalnost kojom razvijate Paulowniju za proizvodnju biomase. Vaš entuzijazam i inovativnost s kojom provodite cjelokupni koncept realizacije nasada Paulownije zaista je impresivan. Fascinantno je Vaše korištenje vodoopskrbnih sustava kojima upravljate električnom energijom iz obnovljivih izvora energije. Smatramo da je upravo vaš način razvoja i primjene tehnologije za uzgoj Paulownije za biomasu vrlo inspirativan i sadrži veliki poslovni potencijal. U tvrtkama Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon pronašli smo pouzdanog partnera i vjerujemo da ćemo zajedno mnogim investitorima ponuditi perspektivu i formulu za razvoj uspješnog poslovanja", istaknula  je Teodora Georgieva iz tvrtke BIO TREE Ltd. iz Sofije.                                                       

"Prekrasno je vidjet entuzijazam ovih mladih stručnjaka. Siguran sam da je ovo ekipa za visoke domete te da će njihovi projekti postaviti nove standarde na polju obnovljivih izovora energije i poljoprivrede. Momci su feral u mraku naše poljoprivrede.", ističe Božidar Žanko, diplomirani inženjeri agronomije, direktor tvrtke Bioplan d.o.o. iz Splita, a koji obnaša i dužnost predstavnika i tehničke podrške izraelskoj tvrtki Netafim.

"Ovi momci zaslužuju sve pohvale za ovaj revolucionarni projekt! Ove plantaže Paulovnije dečkima će osigurati biomasu iz svog uzgoja te kontrolu ulazne sirovine, zbilja impresivno! Obnovljivi izvori energije i poljoprivreda idealna su kombinacija koja jamči zeleniju i zdraviju budućnost sviju nas. Posebno veseli što ovakve projekte pokreću upravo hrvatske tvrtke i pamet", zaključuje Dario Vazdar, diplomirani inženjer agronomije, direktor tvrtke Ripina d.o.o. iz Zagreba.

 

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Solarni Projekti Hrvatska i VR Enbekon

Komentari (4)
Pogledajte sve

Sve sto je iz OBŽ treba uzeti s rezervom, tu trebas svijecom trazit one koji nisu ogrezli u kriminalu. I bas me zanima kakve veze imaju s onima sto su za Sisljagica prali lovu od poticaja.

Zanima me koliko kosta da se ovakva reklama puna neistina objavi u poslovnom.
Npr. drvna gradja gradja paulovnije se prodaje u preko 10 klasa i samo najskuplja je skupa kao bukva, ali joj treba 30-40 godina da naraste. Ova od 8 godina je jeftinija od topole.
Ili ‘revolucionarni temelj za elektranu’ od 2,5 kW? Pa to je snaga ves masine. Ni za nju ne treba betonski temelj.
Ovakvi tekstovi su za naivce.

Vec sam htio komentirati po kojoj cijeni su dobili zemlju, ali bolje da nesto sade nego da stoji neobradjena… pa eto.. neka im je sa srecom, iako jos nisam sreo Rumunja koji me nije prevario.

Opet neka muljaza. Tvrtka Vomi komerc iz Visnjevca pored Osijeka godinama prodaje sadnice Paulowanije na nasem trzistu i zasadili su vec dosta. Elektrana bez betonskih temelja: pa odite u Orahovici i pogledajte kako su Kinezi to rijesili prije 3 godine tako da ne znam sto je tu novo, a i zanima me kakp pumpa of 1
5 kw uspijeva navodnjavati 20 hektara. Moze li malo vise podataka.

New Report

Close