RC Europe gradi najveći logistički i proizvodni centar u Hrvatskoj vrijedan više od 100 milijuna eura

Autor: Mladen Miletić , 20. rujan 2023. u 06:55
Antonin Dillenz, CEO kompanije RC Europe/PD

Antonin Dillenz, CEO kompanije RC Europe koja gradi najveći logistički i proizvodni centar u našoj zemlji.

Antonin Dillenz CEO je kompanije RC Europe koja gradi najveći logistički i proizvodni centar u Hrvatskoj, RC Zone Samobor, vrijedan više od 100 milijuna eura. Na ukupnoj površini zemljišta od 170.000 kvadratnih metara nalazit će se impresivni objekt od 86.000 kvadratnih metara namijenjen iznajmljivanju.

Zanimljivo je da je to ne samo prvi njihov projekt u Hrvatskoj, već i prvi logističko-distributivni centar uopće. Dosad su u Češkoj, gdje im je sjedište, te Rumunjskoj i Srbiji gradili uglavnom poslovne zgrade, maloprodajne parkove, medicinske ustanove…

“Zaista, RC Zone u Samoboru naš je pionirski projekt u Hrvatskoj, ali i u sektoru logistike jer smo prepoznali jedinstvene izazove i mogućnosti koje on predstavlja. S više od dva desetljeća iskustva u gradnji poslovnih zgrada, maloprodajnih parkova, medicinskih ustanova i ostalog, razvili smo snažne metodologije za pristup takvim projektima. Okupili smo tim stručnjaka s raznolikim i bogatim iskustvom, osiguravajući da se svakim aspektom projekta upravlja stručno.”

U posljednjem intervjuu za Poslovni dnevnik vlasnici vaše tvrtke, Jan Prokop i Miloslav Hartman, objasnili su zašto Samobor. Možete li nam ovaj put reći “zašto logističko-distributivni centar”?
Odluka o izgradnji logističko-distributivnog centra je strateška. Europsko logističko tržište eksponencijalno raste zbog porasta e-trgovine, povećanja globalne trgovine i sve većih zahtjeva kupaca za brzom i učinkovitom dostavom. Moderni, energetski učinkoviti i ekološki osjetljivi objekti nisu samo trendovi – oni su nužnost. Identificirali smo značajan manjak takvih objekata u Hrvatskoj. Vjerujemo da smo pronašli područje koje nije zasićeno i vidimo ga kao veliku priliku za našu Grupu.

Govorimo o projektu od 75 milijuna eura… Kako je financiran i kada očekujete da će se projekt RC Zone isplatiti, kada će vratiti uloženo?
Financiranje projekta RC Zone prati standardnu strukturu, uključujući resurse naše Grupe i suradnju s velikom međunarodnom bankom. Temeljito smo analizirali financijske aspekte, razmatrajući različite scenarije te dugoročne ugovore o najmu, tako da je financiranje 100% sigurno. Iako je povrat ulaganja malo složenija stvar koja varira ovisno o dinamici tržišta, uvjereni smo u svoje projekcije.

Profitabilnost je usklađena s industrijskim standardima za takve projekte, a naše rigorozno planiranje i financijsko upravljanje osiguravaju nam čvrst put do uspjeha. Upravljanje projektom RC Zone Samobor se pomno planira, što odražava našu predanost izvrsnosti u svakom pogledu. Od usluga klijentima do utjecaja na okoliš, razmatramo sve detalje kako bismo osigurali nesmetano i učinkovito poslovanje.

Imate li već potpisane ugovore i dogovore s partnerima koji će postati zakupci RC Zone Samobor i možete li spomenuti neke od njih?
Da, značajan dio zgrade već je iznajmljen različitim zakupcima, uključujući velike međunarodne i domaće, hrvatske tvrtke. Iako u ovom trenutku ne možemo otkriti konkretna imena, to postignuće u tako ranoj fazi projekta pokazuje povjerenje tržišta u našu viziju i izvedbu.

Pored RC Zone, imate li još neke planove za Hrvatsku?
Apsolutno! Vaša zemlja nudi bogat spektar prilika, ovdje imamo jak i kvalitetan tim pa svakako želimo nastaviti naše putovanje kroz Hrvatsku. Koristeći naše globalno iskustvo i lokalne uvide, istražujemo razne projekte u logistici. Hrvatska postaje vitalni dio naše strategije širenja, a i predani smo pozitivnom doprinosu njenom gospodarskom i infrastrukturnom rastu.

Kada je riječ o svim vrstama dozvola, mnogi investitori imali su loše iskustvo s hrvatskom birokracijom. Jeste li i vi suočili s njima?
Birokracija i usklađenost s propisima sastavni su dio svakog građevinskog projekta. Iako ti procesi mogu biti složeni, naše iskustvo i razumijevanje regulatornih okvira te naša predanost etici, okolišu i dobrobiti zajednice vode nas kroz te izazove. Prepoznajemo važnost ovih kontrola u zaštiti različitih dionika i proaktivni smo u osiguravanju potpune usklađenosti. Naše iskustvo u Hrvatskoj je dosta pozitivno. Naravno, uvijek ima prostora za poboljšanje, ali s druge strane, jako cijenimo podršku koju smo dobili.

Ima li inflacija, kao trenutačni sveeuropski problem, utjecaj na troškove projekta?
Inflacija je univerzalni ekonomski fenomen koji utječe na sva područja poslovanja. Trenutna situacija u Europi svakako ima svoje implikacije. Međutim, strateško planiranje, analiza tržišta i prakse upravljanja rizicima omogućile su nam da dobro upravljamo tim ekonomskim fluktuacijama.

S obzirom na održivost, koji su ključni zadaci u izgradnji RC Zone Samobor?
Održivost je u srži naše filozofije dizajna i gradnje. Unutar projekta RC Zone Samobor integriramo napredne značajke poput fotonaponskih elektrana, sustava za uštedu vode i punjača za električna vozila. Blisko surađujemo sa stručnjacima kako bismo osigurali usklađenost s ESG-om. Međutim, naša predanost održivosti nadilazi puko usklađivanje; radi se o oblikovanju budućnosti u kojoj zgrade pozitivno pridonose okolišu i zajednici.

Jesu li projekati poput vašeg korak prema vremenu kada ćemo se morati osloniti na proizvode “made in EU”? Vjerujete li u proizvodno neovisnu Europu?
Ne, ne vjerujem. Pitanje proizvodne neovisnosti u Europi je višeslojno, obuhvaća ekonomska i geopolitička razmatranja te razmatranja resursa. Iako Europa možda ima ograničenja u sirovinskim resursima, ona posjeduje ogroman intelektualni kapital i tehnološke vještine. Projekti kao što je RC Zone Samobor dokaz su da vjerujemo u poticanje lokalnih inovacija, suradnje i izvrsnosti.

Moramo iskoristiti naše jedinstvene prednosti, naučiti surađivati globalno i stvoriti ekosustav koji njeguje talente i inovacije, umjesto da se izoliramo. Cilj je pronaći ravnotežu koja služi najboljim interesima Europe, dok istovremeno doprinosi skladnom globalnom gospodarstvu. A ne da se zatvaramo.

Komentirajte prvi

New Report

Close