Hrvatska među tri zemlje EU-a s najuspješnijom naplatom PDV-a

Autor: Poslovni.hr/H , 21. rujan 2018. u 15:36
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska je u 2016. godini bila među tri zemlje Europske unije s najuspješnijom naplatom poreza na dodanu vrijednost (PDV), uz bok Luksemburgu i Švedskoj, pokazuje u petak objavljeno istraživanje Europske komisije.

PDV je porez na potrošnju kojim se tereti većina dobara i usluga i važan je doprinos državnom proračunu budući da se njime financiraju javne usluge i puni se proračun EU-a.

Izgubljeni prihod od PDV-a izračunava se usporedbom očekivanog prihoda i onog koji je u datoj godini naplaćen.

U 2016. godini ukupna je razlika između očekivanog i naplaćenog prihoda od PDV-a na razini EU-a iznosila 147,1 milijardu eura, odnosno 12,3 posto očekivanih prihoda.

Najbolji je rezultat u naplati PDV-a u 2016. godini zabilježio Luksemburg, s nenaplaćenih 0,85 posto očekivanih prihoda od PDV-a. Slijedi Švedska s 1,08 posto.

Hrvatska je na trećem mjestu s nenaplaćenih 1,15 posto očekivanih prihoda od PDV-a u 2016. godini. Ujedno je naplata osjetno poboljšana u odnosu na godinu ranije kada je udio nenaplaćenih u očekivanim prihodima od PDV-a iznosio 4,22 posto.

Najslabiji je rezultat bilježila Rumunjska s nenaplaćenih 35,88 posto očekivanih prihoda od PDV-a. Slijede Grčka s 29,22 posto i Italija s 25,90 posto.

Ukupno su 22 članice EU-a u 2016. godini poboljšale naplatu PDV-a, a najbolji su rezultat zabilježile Bugarska, Latvija, Cipar i Nizozemska, smanjivši udio nenaplaćenih prihoda za više od pet postotnih bodova.

Pogoršanje je zabilježeno u Rumunjskoj, Finskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Estoniji i Francuskoj.

"Sve članice EU-a poboljšavaju naplatu PDV-a, što valja priznati i pohvaliti. No, i dalje je neprihvatljivo da se godišnje gubi 150 milijardi eura prihoda koji su se trebali sliti u proračune, naročito kada se ima na umu da 50 milijardi od tog iznosa odlazi u džepove kriminalaca, prevaranata, a vjerojatno čak i terorista”, rekao je europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici.

Na razini EU-a naplata PDV-a poboljšana je u prosjeku za 1,1 posto u 2016. godini, što znači dodatnih ukupno 10,5 milijardi eura u proračunima zemalja EU-a, izračunala je Komisija.

Osim prevare, mogući razlozi nanaplate prihoda od PDV-a uključuju izbjegavanje i utaju poreza, stečajeve i pogrešne izračune.

Bruxelles poziva vlade zemalja EU-a da poboljšaju reviziju uoči izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

skoro kao ona poznata krava što daje 18 l mlijeka i onda odnesu prosuti u razne mUljanike širom države, a ostatak posisaju državni telci

Normalno kad dolaze ugostiteljima i uzimaju iz kase novac ako nije placen pdv….

New Report

Close