Hrvatska ima najslabiji rast gospodarstva u Europi, uskoro će nas preteći i Rumunji

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2018. u 11:38
Foto: Fabian Sommer/dpa /DPA/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a hrvatsko gospodarstvo raste već 15. kvartal za redom, što je dobra vijest, no kada se stavi u europski kontekst takvi podaci su poražavajući.

Naime, kako piše Dnevnik.hr, Hrvatska je na dnu europske ljestvice po rastu BDP-a u prvom kvartalu ove godine. Rast u odnosu na prethodni kvartali iznosi tek 0,2 posto, što nas pozicionira tek ispred Britanije i Rumunjske.

"Mi neprestano imamo zaostajanje, i ponavljam, uz ovakve stope rasta ćemo i dalje to imati. Moramo napraviti te nesretne, i ne znam više kako da kažem, strukturne reforme, pojam koji se toliko ofucao da je gotovo postao neupotrebljiv, ali uistinu je to jer bez toga ne možete imati veće stope rasta", rekao je ekonomski analitičar Luka Brkić koji smatra kako bi zadovoljavajući bio rast od minimalno 4 posto. No do kraja godine ni jedna od institucija ne predviđa rast veći od 3 posto – HNB i vlada očekuju 2,9 posto, Europska komisija i MMF 2,8, a Svjetska banka i Gospodarska komora 2,6 posto.

"Zabrinjava činjenica da bi i takav rast ustvari bio niži u odnosu na sve države središnje i istočne Europe. Ako bi se takva dinamika rasta primjerice u Rumunjskoj nastavila, Hrvatska bi već ove godine bila u situaciji da Rumunjska pretekne Hrvatsku po razvijenosti", rekao je Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Bolje zadnji u gradu nego prvi na selu

Ma je da. How yes no.
Radi se o tome da smo prije 30 godina bili jedni od bokjih u gradu a sada smk zadnji.

Bolje zadnji u gradu nego prvi na selu

A kako ti genijalni analitičari kojih ima kao gljiva poslije kiše nisu niti jedan/jedna u stanju zbrojiti dva i dva. Dakle, istodobno je turizam na vrhuncima, a gospodarski razvoj na dnu. Ergo, turizam ne pomaže gospodarskom razvoju, upravo suprotno, štetan je za gospodarstvo kad mu se daje ikakva prednost u odnosu na druge gospodarske grane.

New Report

Close