Hrvatska bi uskoro mogla dobiti novi državni praznik

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2019. u 08:14
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada je za ovaj tjedan najavila objavu planova o promjenama u blagdanskom kalendaru.

Vukovar – mjesto posebnog pijeteta. Nacrt zakona koji bi grad trebao takvim proglasiti konačno je završen. Vukovarci ga već dugo čekaju, piše N1.

Tri godine od Vladinog obećanja da će Vukovar proglasiti mjestom posebnog pijeteta, konačno je završen Nacrt tog zakona. Potvrdio je to ministar branitelja Tomo Medved. Ministar ne otkriva detalje, no izgleda da bi Dan sjećanja uskoro mogao postati državni praznik. Čini se i da zakon ne definira ono što su mnogi u Vukovaru očekivali – dvojezičnost.

"Time ljudi koji su proživjeli traume u Vukovaru, stradanja, hrvatski branitelji i svi ostali – na jedan način mogu biti sigurni da se neće doći do zaborava", kaže Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih.

Nacrt bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Jedini problem je što je obećan na sjednici Vlade u Vukovaru još 2016. godine. Ministar kaže – usaglašavao se. Tri godine.

"Usuglašavanja su bila vezana za blagdane, odnosno kalendar blagdana, i ja vjerujem da ćemo brzo vrlo brzo pustiti u javnu proceduru i zakon o Vukovaru i zakon o blagdanima kojim će se regulirati. Imali ste priliku čuti predsjednika Vlade, najavio je određene izmjene u Zakonima o blagdanima, a ovaj zakon izravno je vezan za taj zakon", tvrdi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar ne želi izravno potvrditi znači li to da će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se obilježava 18. studenog, postati državni praznik, no neslužbene informacije govore da sve ide u tom smjeru. Vlada je za ovaj tjedan najavila objavu planova o promjenama u blagdanskom kalendaru. Iako nema potvrde, o tome se očito razgovaralo i na sastancima radne skupine u kojoj su sudjelovali i predstavnici grada Vukovara.

Komentirajte prvi

New Report

Close