Hrvati ‘za’ solare i vjetroelektrane, ali jedan važni zeleni energent im je stran

Autor: Darko Bičak , 21. veljača 2023. u 12:53
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U devet zemalja ispitivali su se stavovi prema obnovljivim izvorima energije.

Građani Hrvatske svjesni su problematike vezane uz opskrbu energijom te ih 75% želi vidjeti pojačane napore na području obnovljivih izvora, stoji u analizi norveške tvrtka Statkraft koja je najveći europski proizvođač obnovljive energije.

Istraživanje je provedeno na više od 18.000 ispitanika u devet zemalja, uključujući i Hrvatsku gdje su bila obuhvaćena 2003 ispitanika, a istraživalo se kakav je odnos građana prema obnovljivim izvorima energije.

Suočeni s problematikom opskrbe i rastućih cijena energenata, ispitanici u Hrvatskoj u velikoj su većini rekli da značajno širenje proizvodnih kapaciteta u OIE mora postati prioritet.

Građani Hrvatske pretežito se slažu s pozitivno intoniranim izjavama vezanim uz obnovljive izvore – asociraju ih na čistoću, (39%), rješenje problema klimatskih promjena (37%), sigurne izvore energije (35%) i dobra ulaganja u budućnost zajednice (24%).

63

posto građana Hrvatske podržalo bi izgradnju solarne elektrane u krugu od pet kilometara od svoga doma

U korak s EU
“Ukupno gledano, većina hrvatskih građana ne bi imala ništa protiv izgradnje vjetroelektrane u svojoj blizini: 52% njih podržalo bi projekt i na njega bi gledali pozitivno, dok sljedećih 33% ispitanih nema ni pozitivno ni negativno mišljenje o tome kako bi reagirali na prijedlog izgradnje vjetroelektrane u krugu od pet kilometara od svojeg prebivališta.

U konačnici se tako može zaključiti kako je 85% ispitanih načelno suglasno s izgradnjom vjetroelektrana na svojem području. U drugim zemljama ovaj se ukupni postotak također kreće između 80 (Francuska, Španjolska) i 92 posto (Italija)”, naglašavaju iz Statkrafta.

Bellanger

Hrvatska je jako dobro iskoristila svoje resurse na području energije vode, no potencijal vjetra i sunca tek treba značajnije početi koristiti.

Podrška gradnji solarnih elektrana na nešto je višoj razini: 63% hrvatskih građana podržalo bi izgradnju solarne elektrane u krugu od pet kilometara od svoje kuće ili stana, što je ujedno i najviši postotak direktne podrške solarnim elektranama u svim zemljama uključenim u istraživanje.

Sljedećih 27% građana nije imalo niti pozitivno niti negativno mišljenje, što u konačnici čini ukupni postotak od 90% građana koji bi bili suglasni s projektom izgradnje solarne elektrane.

I ovaj je podatak u granicama rezultata u drugim zemljama koji se u slučaju podrške solarnim elektranama kreće između 81 (Francuska, Španjolska) i 91 posto (Irska).

75

posto hrvatskih građana želi vidjeti pojačane napore na području obnovljivih izvora energije

Glavni benefiti
Arnaud Bellanger, menadžer Statkrafta za Hrvatsku, komentirao je da je naša zemlja već jako dobro iskoristila svoje resurse na području energije vode, no potencijal vjetra i sunca, gdje je jedna od najbolje pozicioniranih u EU, tek treba značajnije početi koristiti.

“Ohrabrujuće je da građani u Hrvatskoj prepoznaju da solarne i vjetroelektrane donose prednosti njihovoj zajednici na više razina, ne samo u pogledu proizvodnje električne energije”, komentirao je Bellanger.

Kada ih se upita za direktne prednosti gradnje vjetro ili solarnih elektrana za zajednicu koje najviše priželjkuju, građani u Hrvatskoj ponajviše su isticali povoljniji lokalni izvor energije (43% ispitanih), mogućnosti stjecanja novih vještina i zapošljavanja (34%), dodatne napore u očuvanju okoliša i divljih životinja (27%), dodatne usluge i prilike za lokalno gospodarstvo (31%) i edukacijske resurse za lokalne škole (23%); pritom su mogli odabrati više odgovora za prednosti koje bi željeli vidjeti u svojoj zajednici prilikom provedbe projekta izgradnje solarne elektrane ili vjetroelektrane.

Za razliku od tehnologija proizvodnje energije iz energije vjetra i sunca, hrvatski građani imaju najslabije definirano mišljenje o tehnologiji zelenog vodika – 33% ispitanih nema formirano mišljenje o zelenom vodiku dok se u ostalim slučajevima pretežito slažu s pozitivnim izjavama vezanim uz ovu tehnologiju, no i dalje u nešto manjoj mjeri nego u slučaju energije vjetra i sunca.

Oko polovice građana (49%) kaže kako je “upoznato” s tom tehnologijom, ali samo ih 10 posto smatra kako su vrlo dobro upoznati s njome.

Komentirajte prvi

New Report

Close