HRT pored 3.390 zaposlenih angažirao još 3.700 vanjskih suradnika?

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2013. u 16:46
Snimatelj HRT-a. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘Gubici nagrizaju kapital HRT-a, a nedostatak priljeva novca uzrokuje visoku zaduženost u odnosu na preostali kapital.’ Ili – HRT je u katastrofalnom stanju. Tako bi u jednoj rečenici glasio sažetak analize projekta Clean Start za HRT koji je danas prezentiran u Vladi, piše portal Danas.hr.

'Gubici nagrizaju kapital HRT-a, a nedostatak priljeva novca uzrokuje visoku zaduženost u odnosu na preostali kapital.' Ili – HRT je u katastrofalnom stanju. Tako bi u jednoj rečenici glasio sažetak analize projekta Clean Start za HRT koji je danas prezentiran u Vladi, piše portal Danas.hr.

HRT je do kraja 2011. godine akumulirao gubitke od 333 milijuna kuna, što je, uz zaduženje od oko 418 milijuna kuna, dovelo do toga da je dug 250 puta veći od kapitala. Za 2012. godinu javna radiotelevizijska kuća planirala je smanjenje ukupnih troškova, prvenstveno kroz smanjenje troškova osoblja, i to za 10 posto, te smanjenje drugih troškova za 35 milijuna kuna. Međutim, kako je pokazao Vladin nacrt, uštede kroz troškove osoblja su izostale.

Istodobno, događa se pad prihoda pristojbe u prvih šest mjeseci 2012. i to za dva posto, odnosno 12 milijuna kuna, dok su prihodi od promidžbe ostvareni na razini od 83,5 posto plana, odnosno za 30 milijuna kuna manje u odnosu na plan. Dogodilo se to zbog pada tržišta oglašavanja te pada gledanosti HTV-a. Pad u odnosu na 2010. rezultat je također Zakona o HRT-u kojim je smanjen broj dopuštenih minuta oglašavanja sa šest na četiri u udarnom terminu, piše portal.

Portal piše i da javna radio i TV kuća ima i velik broj zaposlenih (3.390), a koristi i ogroman broj vanjskih suradnika. Konkretno, u šest mjeseci prošle godine HRT je brojao 3.700 vanjskih suradnika, više nego što je stalno zaposlenih u kući.

I konačno, Vladinim nacrtom se bilježi i značajan udio proizvedenog, a neemitiranog programa, i to od 14 do 20 posto. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close