HRT pokrenuo ovrhe protiv najzloglasnijih hrvatskih osuđenika: Evo koliko im duguju za pretplatu

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2021. u 09:38
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Pojašnjavaju kako Zakon o HRT-u propisuje da je obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dužan u roku od 15 dana obavijestiti HRT o promjeni adrese, mjestu stanovanja, kao i da je u obvezi podmirivati pristojbu dok prijamnik ne odjavi sukladno zakonskim uvjetima.

HRT je ovih dana protiv zadarskoga taksista Zlatka Svirčića, koji od 2017. godine služi 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva i dva pokušaja teškog ubojstva, zatražio pokretanje ovrhe na Općinskom sudu u Zadru zbog duga od 480 kuna za televizijsku pristojbu, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde da nije platio ukupno šest rata, svaku u iznosu od 80 kuna, od srpnja do prosinca 2019. godine, dok je bio u zatvoru, za prijamnik u stanu u Vukovarskoj ulici u Zadru, gdje je živio sam.

Svirčić služi dugogodišnju kaznu nakon što je 23. prosinca 2015. godine, oko 11 sati, ispred obiteljske kuće u Zadru ispalio dvanaest hitaca iz pištolja marke Beretta prema suprugu bivše žene M.O. koji je u naručju držao dijete. Pet metaka pogodilo je M.O.-a: jedan u glavu i četiri u predjelu abdomena. Kad je htio staviti novo punjenje i krenuti prema bivšoj supruzi, Svirčića je zaustavio 35-godišnji susjed. Skočio je na njega te ga šakom u potiljak oborio na zemlju.

Osim iznosa dugovanja, HRT sada od Svirčića traži i zakonsku zateznu kamatu, a tu je i trošak ovršnog postupka u iznosu od 300 kuna, dok je u zatvoru.

Iako je situacija bizarna, u HRT-u obrazlažu kako postupaju sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, koje propisuju da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Pojašnjavaju kako Zakon o HRT-u propisuje da je obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dužan u roku od 15 dana obavijestiti HRT o promjeni adrese, mjestu stanovanja, kao i da je u obvezi podmirivati pristojbu dok prijamnik ne odjavi sukladno zakonskim uvjetima.

– Budući da obveznik nije podmirivao mjesečne pristojbe nastala su dugovanja, za koja je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovršne postupke. Također ističemo da ni jedan račun ili opomena upućena na adresu obveznika nije vraćena kao neuručena. Navedeni obveznik je u međuvremenu odjavljen. Iz navedenog je vidljivo da Hrvatska radiotelevizija postupa sukladno zakonskim propisima – navode u Hrvatskoj radioteleviziji.

Ovrha za Srnec

U ožujku je HRT podnio ovršni prijedlog i protiv Smiljane Srnec, tada najpoznatije optuženice u Hrvatskoj, koja je u lipnju osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nakon 19 godina pronađeno u obiteljskoj kući u Palovcu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kada će se napokon HRT početi financirati iz proračuna?

Nikada jer bi se tad smanjili troškovi poslovanja,cijeli sustav naplate bi morali ukinuti a odvjetnička društva,javni bilježnici i kojekakva bagra bi ostali bez milijunskih prihoda a naplata bi bila pošteno raspodjeljena na sve a ne kao sada.

New Report

Close