Hrana u RH bez previše pesticida

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 23. listopad 2018. u 22:00
Proizvodi s višim koncentracijama pesticida odmah su povučeni s tržišta/S. Šimunović/PIXSELL

Izostanak epidemija i sustavnih infekcija potvrđuju da sustav kontrole hrane funkcionira, kažu u ministarstvu.

Od ukupno 630 analizirana uzoraka poljoprivrednih proizvoda i hrane na ostatke pesticida u 2017. tijekom razdoblja monitoringa, šest uzoraka je sadržavalo ostatke pesticida u koncentraciji iznad dozvoljene granice, što čini jedan posto od ukupno analiziranih uzoraka. 

U dodatnih 206 su pronađeni tragovi pesticida, ali u dozvoljenim granicama.

Domaće i uvozno
Viša razina pesticida od dozvoljene pronađena je u dva uzorka krušaka podrijetlom iz Hrvatske, dva uzorka rajčice od kojih jedan podrijetlom iz Hrvatske, jedan iz Albanije, uzorak mrkve iz Hrvatske, te uzorak paprike iz Albanije. Na temelju podataka dostavljenih od strane nadležnih laboratorija može se procijeniti da je izloženost potrošača ostacima pesticida u Hrvatskoj u 2017. u skladu s trendovima u EU s obzirom na to da je kod šest uzoraka (1%) pronađena koncentracija ostataka iznad dopuštene razine, što je u skladu s prosjekom u Unije, pokazala je analiza Ministarstva poljoprivrede. 

 

206 proizvoda

imalo je tragove pesticida, ali u dozvoljenim granicama

U Ministarstvu ističu kako je sanitarna inspekcija odmah poduzela zakonske mjere povlačenja s tržišta kod proizvoda kod kojeg je pronađena razina pesticida iznad dopuštene, a poljoprivredna inspekcija je poduzela zakonske mjere uništenje proizvoda kod proizvođača kod kojeg je pronađena razina pesticida iznad dopuštene. Aktivne tvari kod kojih su izmjerena prekoračenja MDK vrijednosti su klorpirifos u oba uzoraka kruške i rajčice, zatim propizamid u mrkvi i propikonazol u paprici. 

Informiranje javnosti
Na svih šest uzoraka koji su imali prekoračenje ostatak pesticida, provedena je procjena rizika, a rizik za potrošače utvrđen je kod jednog uzorka kruške i rajčice iz Albanije, dok za ostale proizvode kod kojih je utvrđeno prekoračenje MDK procjena rizika je pokazala da nema rizika za potrošače, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. 

Napominju kako rezultati ukazuju da je sigurnost hrane u Hrvatskoj na visokoj razini, a izostanak epidemija i sustavnih infekcija potvrđuju da sustav kontrole hrane funkcionira na zadovoljavajućoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close