Osnovni preduvjet kvalitete hrane je njezina zdravstvena ispravnost, o čemu, uz proizvođače, često promišljaju i potrošači, svjesni rizika u prehrambenom lancu. Potrebu razmjene iskustava i podizanja svijesti o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti hrane te pridavanju pažnje kontroli i uvozne robe, prepoznao je Poslovni dnevnik kroz konferenciju Sigurnost hrane – izvornost i zaštita potrošača.
Prisutnima se putem videoveze zatim obratila Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane. "S Hrvatskom agencijom za hranu pokrenuli smo istraživanje, a u našoj anketi se više od 80 posto hrvatskih građana izjasnilo da se osjeća kao građani drugog reda kada je riječ o plasmanu proizvoda i načinu na koji ih tretiraju multinacionalne kompanije. Rezultati su bili zanimljivi – više od polovice proizvoda na našem tržištu bili su lošije kvalitete nego na njemačkom, ali i skuplje. Svega 15 posto proizvoda bilo je identično po kvaliteti na hrvatskom i njemačkom tržištu. Predsjednik Europske komisije osvrnuo se na ovaj problem i istaknuo da EU ne smije imati građane prvog i drugog reda. U Parlamentu smo promijenili i zaštitu o nepoštenoj praksi kojom se zabranjuje prodaja proizvoda koja zavarava potrošače da kupuju jedan proizvod, a zapravo je riječ o nečem lošijem, za što su predvidjeli stroge kazne", rekla je Borzan.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu