HPK: Prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura u odnosu na konkurenciju iz EU

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2023. u 15:33
Foto: Unsplash

Pad otkupne cijene mlijeka dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje.

Hrvatski proizvođač mlijeka sa godišnjom proizvodnjom mlijeka od 360.000 kg naspram svojih kolege, proizvođača mlijeka u EU sa istom godišnjom proizvodnjom, u 2022 godini za prvih 9 mjeseci 2022. godine imao 21.421 euro manje prihode. Razlika se počela smanjivati od ožujka 2023 godine, pa je tako za prvih 9 mjeseci ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad cijene mlijeka u Hrvatskoj je krenuo od lipnja kada je cijena sa 0,50332 eura po kilogramu, pala na 0,49707 eura po kilogramu. Pad se nastavlja i rujnu je cijena pala na 0,48274 eura po kilogramu, a strahujemo da će se nastaviti što će nas učiniti još više nekonkurentnima”, izjavio je predsjednik Odbora za poljoprivredu HPK Igor Rešetar.

Iz HPK ističu kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u Europskoj uniji da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. Pad otkupne cijene mlijeka dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje. Poznato nam je kako je EMB izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom. Smatraju da je vrijeme da Europska komisija poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje”, ističu u HPK.

Dodaju kako predstavnici ove europske organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regija i bez nje bi ova područja jednostavno propala, zbog čega se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali bioraznolikost. Iz tog razloga pozivaju kreatore politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja, što bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.

Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi od rujna, na domaćem tržištu u kolovozu i dalje je primjetan blagi pad otkupnih cijena mlijeka. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete u kolovozu je iznosila je 0,48680 €/kg (48,68 €/100 kg) uz 3,91 % m.m. i 3,38 % m.b. što je u odnosu na cijene s početka godine niže za 5,7 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 12,58 posto.

U isporuci mlijeka otkupljivačima u srpnju 2023. godine sudjelovalo je 2.743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31.157.549 kg. Isporučena količina mlijeka u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2 % , a u odnosu na isti mjesec 2022. godine bila je niža za 8,5 %. Prema procjeni količina mlijeka koje se očekuje u isporuci za kolovoz 2023. god iznosi 30.145.874 kg.

Prema procjeni, cijena mlijeka u rujnu (0,48274 €/kg) ne ukazuje na značajnije promjene, a u odnosu na druge zemlje EU, otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj svrstala se u kategoriju zemalja višeg srednjeg cjenovnog ranga, a prema procjeni za kolovoz na sedmom je mjestu ljestvice EU.

Otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje u padu. Prema dostupnim podacima prosječna cijena mlijeka na razini EU u srpnju iznosila je 43,74 €/100 kg što je niže u odnosu na lipanj za 1,3 %, a u odnosu na cijene godinu dana ranije za 14,3 %. Cijenu mlijeka za kolovoz 2023. god. EK procjenjuje na 43,58 €/100 kg što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu niže za 10,4 %.

Komentirajte prvi

New Report

Close