HPK poziva građane: Evo na što trebate obratiti pažnju za blagdane

Autor: Marta Duić , 24. studeni 2020. u 12:02
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Tijekom godine značajno je porasla nabava hrane putem dostave od domaćih OPG-ova.

U sklopu aktivnosti promocije domaće poljoprivredne proizvodnje i podizanja svijesti o potrebi veće kupnje domaćih proizvoda Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je domaće potrošače da u prosincu, mjesecu najveće potrošnje, obrate pozornost na kupnju domaćih proizvoda kroz kratke lance opskrbe.

HPK time poručuje da je zaštita domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane moguća jedino uz veću svijest o potrošnji i kupnji domaće hrane, a podržavaju i pozitivne primjere iz prakse poput projekta Grada Zagreba za oznaku Plavi ceker koju danas ima 36 proizvođača. To je projekt kojim Grad pomaže malim i srednjim proizvođačima u plasmanu proizvoda na zagrebačko tržište, a aktualni treći natječaj otvoren je do 15. prosinca.

“Tijekom godine značajno je porasla nabava hrane putem dostave od domaćih OPG-ova, pokrenute su brojne tražilice hrane koje nude domaće proizvode te je od iznimne važnosti da se i sada pojača promocija domaće proizvodnje. Prema procjeni za prošle blagdane potrošili smo oko 15,3 milijarde kuna, pola milijarde kuna više nego 2018. Iako očekujemo nižu potrošnju zbog korona krize, ova je godina prilika da se posveti veća pozornost što kupujemo. Svaka uložena kuna u kupnju domaćih proizvoda multiplicira učinak na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva”, poručuje Tajana Radić iz HPK.

Komentirajte prvi

New Report

Close