HPK: Mlijeko iz uvoza maskiraju hrvatskim oznakama, to je prevara

Autor: Marta Duić , 02. ožujak 2021. u 22:00
Foto : E. ELVEĐI/PIXSELL

Tražili su i hitni sastanak domaćih proizvođača mlijeka s resornim Ministarstvom.

Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore pozvao je u utorak hrvatske državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se, tvrde, posljednjih mjeseci potrošačima nudi uvozno mlijeko na čija se pakiranja stavljaju različite varijacije hrvatskog znakovlja poput šahovnice i kockica.

Kako kažu HPK, time se obmanjuje potrošače te smatraju da je ovo jedan od marketinških trikova, koji nisu dozvoljeni i koji zbunjuju potrošače. Naime, na nacionalnoj razini postoji oznaka “Mlijeko s hrvatskih farmi” koja je potvrda da mlijeko ima svoju sljedivost i da dolazi s domaćih farmi.

“Nedopustivo je zakidati domaću proizvodnju, jer prvo treba otkupiti naše proizvode. Nikakvo znakovlje ne može biti na pakiranju mlijeka koje nije direktno iz Hrvatske, stoga apeliramo na inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i objasne potrošačima prema kojim se to zakonskim osnovama vrši ova tržišna obmana”, poručio je Mladen Jakopović, predsjednik HPK. HPK je ovim putem apelirala i na trgovačke lance da se ne koriste obmanjujućim potezima.

Tražili su i hitni sastanak domaćih proizvođača mlijeka s resornim Ministarstvom jer je u pitanju problem koji jednim dijelom spada u sferu nepoštene trgovačke prakse koje su zabranjene na razini EU.

Jakopović

Nikakvo znakovlje ne može biti na pakiranju mlijeka koje nije direktno iz Hrvatske. Apeliramo na inspekcije i institucije da pojačaju kontrole.

Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK objašnjava kako u mljekarstvu ima pozitivnih pomaka zahvaljujući razumijevanju državnih institucija i investiranju u sektor. Ipak, i dalje su problem cijene ulaznih sirovina.

“Cijene sirovina su drastično porasle, a rasle su i cijene repromaterijala za sjetvu i tu treba reagirati. Problem je i mlijeko na tržištu koje dolazi iz drugih država.

Svaka zemlja EU prošle je godine koristila mjeru za skladištenje mlijeka i mliječnih proizvoda i 300.000 tona je bila minimalna količina koje se skladištila. Sada ti viškovi dolaze na naše tržište po dampinškim cijenama”, kaže Rešetar.

Što se tiče mjera poljoprivredne politike za sektor proizvodnje mlijeka, u HPK smatraju da ih se mora osmisliti i napraviti akcijski plan kako ih učinkovitije provoditi te poručuju kako su mljekarstvu potrebna ulaganja. Odbor za mljekarstvo HPK traži i da se program potpore za junice produži na sljedeće tri godine.

Tijekom 2020. godine hrvatski proizvođači mlijeka, njih 4036, isporučili su 434.220.206 kilograma mlijeka što je na razini 2019. godine.

U siječnju je zabilježeno povećanje proizvodnje za 1,7 posto u odnosu na siječanj 2020.godine. Istovremeno, prošle je godine u Hrvatsku uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 253.398.156 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close