Hotelijeri i dalje kaskaju, šest puta više novih kreveta u privatnom smještaju

Autor: Marija Crnjak , 20. siječanj 2020. u 22:00
Lanjsku statistiku većih novokategoriziranih hotela predvodi Maistrin Park/MAISTRA

Tržište je dobilo manje od deset srednje velikih i svega 4 velika hotela u Rovinju, Zagrebu, Dubrovniku i Opatijskoj rivijeri.

Od ukupno 43 hotela koji su u Hrvatskoj lani prvi put dobili kategorizaciju, njih 29 spada u male hotele s manje od 70 kreveta, tržište je dobilo manje od deset srednje velikih i svega 4 velika hotela u Rovinju, Zagrebu, Dubrovniku i Opatijskoj rivijeri, ako se izuzme Lječilišni hotel Biokovka koji je otvoren od ranije. 

Od svih investitora samo jedan je strani, slovenska tvrtka Happy Tours, koja je na Plitvicama izgradila hotel Lyra, velika ulaganja realizirali su nizom već etablirani domaći hotelijeri, a među investitorima u male hotele uglavnom su domaći ugostitelji, građevinari i turističke agencije, pokazuju podaci Ministarstva turizma. 

Povećali zvjezdice
Hotelski sektor podebljao je portfelj za oko 3500 novih kreveta, čak šest puta manje nego obiteljski smještaj, koji je na tržište izbacio ukupno 21.442 nova kreveta koji su upisani u eVisitor u prošloj godini, u ukupno 5007 novih objekata. Ministarstvo turizma u 2019. godini kategoriziralo je 43 nova hotela, 26 hotela povećalo je kapacitete ili kategoriju ili obje stavke.

Tako je Dvorac Gjalski dobio četvrtu zvjezdicu, zagrebački DoubleTree by Hilton postao je Hotel posebnog standarda s pet zvjezdica, Hotel Imperial LRH postao je Hotel baština i dobio četvrtu zvjezdicu, Hotel Lišanj u Novom Vinodolskom s dvije je došao na četiri zvjezdice, a Solarisov Hotel Jure i Omorika Jadran hotela iz Crikvenice povećali su kapacitete. Visokom kategorijom s četiri i pet zvjezdica kategorizirano je 26 novih hotela, a najveći broj novih hotela kategoriziran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (13), Primorsko-goranskoj županiji (6), Gradu Zagrebu (6) i Istarskoj županiji (5). 

U kontinentalnim županijama u 2019. godini kategorizirano je ukupno 5 novih hotela, najveći od njih su velikogorički Time s 36 te Florian&Godler u Karlovcu s 32 sobe, oba s 4 zvjezdice. Lanjsku statistiku većih novokategoriziranih hotela predvodi rovinjski Park s ukupno 209 soba i pet zvjezdica, a na popisu je još Hotel Giorgio II u sastavu LRH sa 180 soba i četiri zvjezdice, dubrovački Royal Blue u Importanne resortu s ukupno 230 kreveta te zagrebački Hilton Garden Inn koji ima 153 sobe s 306  kreveta. Kako je poznato, opatijski LRH je na jesen dobio novog većinskog vlasnika, Gitone Adriatic u vlasništvu njemačkih proizvođača jahti.

Očekuju pozitivan trend
U statistici Ministarstva turizma kao novi objekt navodi se i Hotel Biokovka s ukupno 252 sobe i skoro 500 kreveta, koji je međutim tek sad dobio kategorizaciju lječilišnog hotela, no otprije posluje u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Biokovka. 

U Ministarstvu očekuju nastavak pozitivnog trenda investiranja u 2020. godini, posebice zbog plana donošenja dvaju zakona koji će pridonijeti poboljšanju investicijske klime.  Radi se o Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je upućen u proceduru Vlade Republike Hrvatske te novom cjelovitom zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama s planom upućivanja u proceduru Vlade u 2020. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close