Horvat oštro o brodogradilištima: Uljanik i 3. maj više nemaju alibi za pogreške, prva iduća znači stečaj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. prosinac 2020. u 12:01
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Istaknuo je kako je danas u 3. maju situacija potpuno drugačija.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je u srijedu kako Uljanik i 3. maj više nemaju alibi za pogreške i da ih prva iduća vodi u stečaj.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja odluke o prijenosu prava vlasništva za opremu u sklopu projekta “Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli” u Varaždinskoj županiji, Horvat je rekao kako bi vlada bila vrlo neodgovorna prema hrvatskoj javnosti da nije “nakon financijskog nadzora provedenog 2017. godine, zaustavila vrlo loš sustav vođenja i upravljanja i brodogradilištem u Rijeci i u Puli”.

Time je, ističe Horvat, zaustavljen odljev novca iz državnog proračuna kojim su se, kako je rekao, “fiktivno gradili brodovi koji nikad nisu isporučivani”.

Istaknuo je kako je danas u 3. maju situacija potpuno drugačija.

“Danas 3. maj funkcionira pod strogima nadzorom različitih mehanizama kontrole, uključivo i Nadzorni odbor koji mjesečno dobiva transparentna izvješća što i kako se radi”, rekao je Horvat.

Dodao je kako se život polako vraća i u Uljanik.

“To su dva gospodarska subjekta koja za niti jednu pogrešku više nemaju alibi. Prva pogreška koja će im se dogoditi vodi ih u stečaj”, istaknuo je ministar.

Rekao je da je vlada “poplaćala grijehe prošlosti”, ali nije ulazila u rehabilitaciju tih gospodarskih subjekata s bespovratnim novcem, već su sve to krediti te je obveza novog Uljanika i novog 3. maja da ih “u jednom trenutku počnu vraćati”.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju novih epidemioloških mjera na gospodarsku aktivnost, Horvat je naglasio vladinu usmjerenost na zaštitu zdravlja i gospodarsku aktivnost.

“Preporuka struke je u ovom trenutku temelj na osnovu kojeg se donose mjere, ali i politika ima jasan stav”, rekao je Horvat te dodao da se gospodarska aktivnost mora nastaviti.

“Do trenutka dok ne dođe cjepivo i dok se ne ublaže simptomi i posljedice ove epidemije, moramo na životu ostaviti što je više moguće gospodarskih subjekata, što jaču gospodarsku aktivnost i što manje ljudi poslati na zavod za zapošljavanje”, kazao je te dodao da će samim time biti lakši gospodarski oporavak.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Postovani ministre Horvat

da li ste Vi svjesni da vodite resor graditeljstva a ne resor gospodarstva???

Vodili ste ga nekoliko godina pa su rezultati bili 0. Molim Vas uhvatite se obnove Zagreba !!!!

Na osnovu kojih kompetencija Horvat govori? Kao pitomac JNA ili kao kadrovska akvizicija Jose Petrovica rj MOL-a? Ni jedno ni drugo ga ne kvalificiraju za mjesto Ministra u suvisloj drzavi…..sa nikakvim rezultatima iza sebe.

Sto ce se desiti s onima koji su odobravali beskonacno kredite bez provjere u vladi i u tim svim firmama po Hrvatskoj

New Report

Close