Stiže veliki novi paket ukidanja nameta, evo što se sve mijenja

Autor: Marija Brnić , 03. siječanj 2019. u 07:45
Ministar Darko Horvat/Davor Puklavec/PIXSELL

To su zasad još neslužbene procjene Ministarstva gospodarstva čiji bi prvi čovjek Darko Horvat konkretne mjere, doznaje Poslovni dnevnik, trebao prezentirati danas na sjednici Vlade.

Skraćivanje ili ukidanje dijela administrativnih procedura koje pritišću poduzetnike trebalo bi rezultirati rasterećenjem gospodarstva od 15 posto odnosno 626 milijuna kuna.

To su zasad još neslužbene procjene Ministarstva gospodarstva čiji bi prvi čovjek Darko Horvat konkretne mjere, doznaje Poslovni dnevnik, trebao prezentirati danas na sjednici Vlade. "Paket" rasterećenja iz svog resora prvo je neočekivano najavio u novogodišnjoj čestitki i to na Facebook profilu, da bi jučer prije sjednice užeg kabineta Vlade precizirao da je riječ o mjerama kojima bi se "napalo" ukupno 314 raznoraznih administrativnih procesa, a za koje su poduzetnici morali neke stvari više puta plaćati, čekati u redovima, ili dostavljati raznorazna papirnata izvješća.

Doznajemo da su među Horvatovim mjerama izmjene koje se tiču evidencije tvrtki u Sudskom registru te se samo na tom polju predviđaju uštede od 173 milijuna kuna. Poduzetnicima se kani smanjiti i opseg izvještavanja prema Poreznoj upravi. Za svoj akcijski plan ministar gospodarstva kaže da je nastao na temelju dobre međuresorne koordinacije i visokog stupnja suglasnosti između resora.

"Određeni će se procesi, koji su definirani unutar devet ministarstava sukcesivno, kako se budu donosile izmjene i dopune zakona, pravilnika ili uredbi, stavljati u funkciju tijekom 2019. Očekujem da ćemo veliku većinu od tih 314 mjera u provedbi imati već u prvoj polovici 2019. ", rekao je. Rasterećenje poduzetnika uvelike će se oslanjati na digitalizaciju raznoraznih administrativnih procesa.

Horvat je podsjetio da je za travanj najavljen je i početak primjene aplikacije kroz koju je umreženo šest državnih institucija, pa bi ona trebala omogućiti pokretanje biznisa kroz popunjavanje jednog jedinog elektroničkog obrasca. Horvat pojašnjava kako će se u "akciju" uključiti i bankarski sektor kako bi se osiguralo da poduzetnici u dan-dva uspiju otvoriti bankovni račun i time omogućiti platni promet. Takav sustav podrazumijeva i primjenu  e-potpisa, e-žiga te drugih elektroničkih servisa. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Ovo je sve sto treba napraviti:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-bi-izgledale-prave-reforme-pocnimo-od-hrpe-otkaza-i-crkvenog-poreza/2054004.aspx

Ovo graniči i sa znanstvenom fantastikom


Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit su najgluplji potezi ministarske osovine Linić-Marić. Dok to ne shvate nema nam pomaka.

“Tjeraju” Hrvate da ulazu u ciglu i beton jer nema poreza na nekretnine.

Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit su najgluplji potezi ministarske osovine Linić-Marić. Dok to ne shvate nema nam pomaka.

New Report

Close