HOPS jača kapacitete na području kibernetičke sigurnosti

Autor: Objava za medije , 01. listopad 2020. u 15:31

Projekt E-PASIS od velikog je značaja za kibernetičku sigurnost budući da HOPS upravlja vođenjem hrvatskog elektroenergetskog sustava, prijenosom električne energije, te održavanjem, razvojem i izgradnjom prijenosne mreže.

Nestankom električne energije ili padom elektroenergetske mreže dolazi do pada svih ostalih sustava kao što su telekomunikacije, promet, bankarstvo, trgovina, zdravstvo.. S obzirom da je HOPS pružatelj ključne usluge temeljem NIS Direktive (Direktiva o sigurnosti mrežnih i informacijskih servisa), odlukom Europske komisije za projekt E-PASIS (Sustav za prevenciju i analizu sigurnosnih incidenata HOPS-ove komunikacijske mreže) odobreno je sufinanciranje projekta iz CEF fonda (financijski instrument EU namijenjen ulaganjima u infrastrukturne EU projekte) u iznosu od 212,080.00 eura.

Projekt je započeo 1. rujna 2020. godine i trajati će 27 mjeseci, do 30. studenog 2022. godine. U sklopu projekta, osim implementacije software-a, preispitat će se i procijeniti postojeći procesi i politike kontinuiteta poslovanja, oporavka od katastrofa i upravljanja korisničkim pravima pristupa informacijskom sustavu HOPS-a.
Implementacija novog software-a djeluje na način da, primjenjujući prikupljene informacije o prijetnjama, pruža vidljivost APT (Advanced Persistent Threat) napada i prijetnji, i drugih vrsta zlonamjernih programa koje često nisu detektirane na konvencionalnim antivirusnim rješenjima. Radi se o platformi za sprečavanje prijetnji koja pomaže donositi brže i preciznije odluke o potencijalnim sigurnosnim incidentima.

Kibernetička sigurnost informacijskog sustava kompanije danas zahtijeva znatno više od instalacije antivirusnog programa i vatrozida. Spriječavanje i otkrivanje incidenata prije nego se dogode je od ključne važnosti u obrani od kibernetičkih napada. Nabavkom novog softvera za otkrivanje i analiziranje sigurnosnih prijetnji u mreži HOPS-a u stvarnom vremenu omogućit će se preventivno djelovanje radi poboljšanja računalne sigurnosti HOPS-ovog informacijskog sustava.

U sklopu projekta, osim implementacije software-a, preispitat će se i procijeniti postojeći procesi i politike kontinuiteta poslovanja, oporavka od katastrofa i upravljanja korisničkim pravima pristupa informacijskom sustavu HOPS-a. Također, odvijat će se i razmjena iskustava s drugim operatorima na događajima koje organizira ISAC (engl. Information Sharing and Analysis Centers), Centar za razmjenu i analizu informacija, neprofitna organizacija koja na globalnoj razini prikuplja informacije te omogućuje razmjenu informacija između privatnog i javnog sektora o prijetnjama kritičnoj infrastrukturi.

Kibernetički incidenti su u porastu, postaju sve sofisticiraniji i teže ih je otkrivati te samim tim neće tako brzo nestati a izbjegavanje incidenata postaje sve teže. Upravo iz tih razloga ovim projektom HOPS želi kvalitetno educirati svoje zaposlenike, implementirati najnovije tehnologije kako bi se podigla svijest o različitim prijetnjama te kako bi se nepoželjne situacije prevenirale a opasnost za cijeli sustav svela na minimum.

Komentirajte prvi

New Report

Close