Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

HOK: I catering objekti su restorani

Autor: Poslovni.hr/HRT
08. siječanj 2013. u 12:04
Podijeli članak —
Thinkstock

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nikako ne bi trebali biti različiti u poreznom tretmanu od ostalih ugostiteljskih objekata, ističu u HOK-u.

Hrvatska obrtnička komora oštro se protivi odredbama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Od Porezne uprave traže njegove hitne izmjene kako ne bi bilo zakinuto poslovanje ugostiteljskih objekata koji hranu dostavljaju korisniku na kućne adrese, piše HRT. 

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nikako ne bi trebali biti različiti u poreznom tretmanu od ostalih ugostiteljskih objekata, ističu u HOK-u i dodaju kako ljudi već negoduju i manje naručuju dostavu hrane kući. U Hrvatskoj obrtničkoj komori smatraju da ovakav pravilnik i njegovo tumačenje  pokazuju temeljito nepoznavanje ugostiteljske struke, a isto misle i gosti koji se koriste tom vrstom usluge.

Hrvatska obrtnička komora oštro se protivi odredbama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Od Porezne uprave traže njegove hitne izmjene kako ne bi bilo zakinuto poslovanje ugostiteljskih objekata koji hranu dostavljaju korisniku na kućne adrese, piše HRT. 

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nikako ne bi trebali biti različiti u poreznom tretmanu od ostalih ugostiteljskih objekata, ističu u HOK-u i dodaju kako ljudi već negoduju i manje naručuju dostavu hrane kući. U Hrvatskoj obrtničkoj komori smatraju da ovakav pravilnik i njegovo tumačenje  pokazuju temeljito nepoznavanje ugostiteljske struke, a isto misle i gosti koji se koriste tom vrstom usluge.

Iako se u obrazloženju tog pravilnika navodi kako se izmjene uvode zbog usklađivanja s europskim direktivama, praksa u konkurentskim zemljama nije takva. Primjerice, u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Turskoj i Španjolskoj nema razlike u PDV-u između objekata gdje se hrana konzumira i onih koji hranu dostavljaju korisniku.
 

Autor: Poslovni.hr/HRT
08. siječanj 2013. u 12:04
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close