Hoćemo li početi svađu s rejting agencijama? Evo što kaže Linić

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2013. u 19:47
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U ovome trenutku kompletan uvid imaju u plaće 24.000 državnih službenika

Plaće za 240.000 javnih i državnih službenika od sada će se obračunavati i isplaćivati isključivo po jedinstvenom sustavu koji je propisala država. To znači da se više neće odvojeno isplaćivati različiti dodaci, niti će biti moguće da se za isti posao bude različito plaćen, potvrdio je ministar financija Slavko Linić u Šibeniku, javlja HRT.

U ovome trenutku kompletan uvid imaju u plaće 24.000 državnih službenika, a za najviše dva mjeseca u taj sustav ulaze i djelatnici policije i vojske. Do kraja godine u tom će sustavu biti i obrazovanje, te zdravstvo.

Taj sustav je postavljen na način da nema varanja. To znači da svi oni koji su imali neusklađene kadrovske evidencije s organizacijskim ustrojem koji je donijela Vlada, sada su se morali prilagoditi i uskladiti. Isto tako sve ono što je sindikalno ispregovarano, a dovoljno je reći da su samo sindikati u zdravstvu imali preko 130 dodataka, razlog je koji je Vladu natjerao da ide na jedinstveni obračun.

Ministar financija komentirao je i hoće li i Hrvatska početi svađu s rejting agencijama. Sukobljavat se oko nečega što nije dobar podatak nema potrebe, a s druge strane valjda je svima jasno da šestu godinu u Republici Hrvatskoj nemamo gospodarskog rasta. Zašto da se svađamo s agencijama kada se naši analitičari natječu koliko bi trebali u rebalansu smanjiti. Vlada je rekla oko 1,2 milijardi, da se spustimo ispod deficita od 10 milijardi, a kao što vidim naši analitičari već jure prema 3 milijarde. Prema tome nema potrebe da mi vodimo polemiku s agencijama, izvijestio je HRT.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close