Hoće li uvođenjem reda nekima ukinuti učenička putovanja?

Autor: Marija Crnjak , 10. srpanj 2014. u 09:40
Željko Trezner. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

O odabiru agencija odlučivat će povjerenstva u kojem uz ravnatelja sjede razrednik, učitelj voditelj, predstavnik roditelja, te učenici.

Iako Pravilnik o školskim izletima i ekskurzijama konačno uvodi reda na tržište vrijedno više od stotinu milijuna godišnje, što bi iz igre trebalo izbaciti mnoge lovce u mutnom, njegova bi provedba zbog nekoliko detalja mogla biti ne samo upitna, već bi se drastično mogao smanjiti broj putovanja učenika, upozoravaju organizatori putovanja.

Dugo očekivan Pravilnik zaživjet će od iduće školske godine, dakle na jesen, kad će se putovanja organizirati putem javnih poziva organizatorima putovanja, i to za svaki izlet ili ekskurziju posebno.O odabiru agencija odlučivat će povjerenstva koje će za svaki izlet sastavljati ravnatelji, a u povjerenstvu će uz ravnatelja koji nema pravo glasa sjediti razrednik, učitelj voditelj, predstavnik roditelja, te učenici (od V. do VIII. razreda te srednjoškolci).Organizatori putovanja u javnim pozivima dobit će vrlo jasne parametre kako bi znali što se od njih očekuje, čime će se olakšati rad ozbiljnim agencijama i izbjeći naknadni "dogovori". Također, na javni poziv neće se moći javiti ponuditelji koji ili rade u školi, članovi obitelji ili djelatnici škole koji su angažirani u agenciji. Međutim, za razliku od dosadašnje prakse kad su dnevnice i troškove putovanja sukladno ugovorima sa školama podmirivale putničke agencije odnosno posredno roditelji učenika, novi Pravilnik propisao je da dnevnice moraju podmirivati osnivači škola, a to su gradovi i općine, osim ako su dnevnice osigurane u sklopu određenog projekta ili programa.

Iako se slažu da dosadašnje rješenje nije bilo dobro, sugovornici Poslovnog dnevnika upozoravaju da bi navedena odredba mogla diskriminirati dio učenika koji žive u općinama i gradovima ili s tankim budžetima, ili pak načelnicima koji taj novac iz nekog drugog razloga ne žele izdvojiti. U Ministarstvu obrazovanja tvrde da je uvođenje spomenutog članka bio jedini način da se izbjegnu pogodovanja.Na opasnost od diskriminacije, ali i drastičan pad putovanja autore Pravilnika upozorila je Udruga hrvatskih putničkih agencija čiji su stručnjaci sudjelovali u njegovoj izradi. "Ovaj Pravilnik čekamo već godinama jer je trebalo uvesti reda na tržište. Međutim, postoji opasnost da u gradovima i općinama koje neće moći financirati dnevnice učiteljima učenici ostanu bez putovanja. Nadamo se stoga da će Ministarstvo obrazovanja do početka primjene Pravilnika pronaći model kojim će se izbjeći moguća diskriminacija učenika. Tim više što bi pad broja putovanja učenika imao negativan utjecaj na turistički promet izvan sezone, kao i na iskorištenost kapaciteta za mlade kao što su hosteli, smatra Željko Trezner, direktor UHPA-e.

U Ministarstvu obrazovanja pojašnjavaju da je navedeni člana Pravilnika u skladu s odredbom Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koja kaže da se u proračunu jedinice lokalne uprave osiguravaju sredstva za materijalne troškove, u što ulaze i dnevnice za službena putovanja."Bilo je prijedloga da novac za dnevnice i smještaj osiguravaju davatelji usluga, ali isto tako  roditelji i djelatnici škola smatrali su da takav način financiranja izravno može utjecati na pogodovanje te na povećanje troškova. Naime, pitanje je na koji bi način davatelj usluge navedena sredstva osigurao, odnosno bi li ona utjecala na povećanje troškova koje snose roditelji učenika. Roditelji ne trebaju financirati poslove učitelja vezano uz izvođenje nastave, a izleti, ekskurzije i druge odgojno-obrazovne aktivnosti to jesu", ističu u Ministarstvu koje ne planira mijenjati odredbu jer bi bilo koja druga varijanta mogla sve korisnike staviti u nepovoljan položaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close