Hoće li novi Zakon o OIE ispuniti očekivanja?

Autor: HUP , 26. ožujak 2015. u 22:00
Tomislav Thür, član Izvršnog odbora HUP-a, predsjednik HUP-Udruge energetike

Kao temelj za jedinstveni nacionalni plan provedbe, novi bi Zakon trebao postaviti modele za sve obnovljive izvore energije.

Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska se obvezala u cijelosti preuzeti i provoditi pravnu stečevinu EU.

Hrvatska je dužna izvršiti niz obveza koje proizlaze iz ciljeva Klimatsko-energetskog paketa do 2020. g. i još zahtjevnijeg Klimatsko-energetskog okvira 2020.-2030: smanjenje emisija stakleničkih plinova, povećanje udjela obnovljivih izvora energije i unapređenje energetske učinkovitosti. Slijedom njih će se na razini EU intenzivno raditi na novim i reviziji postojećih zakonodavnih okvira koje će trebati prenijeti u nacionalna zakonodavstva.

Stoga pozdravljamo napore na izradi Zakona o obnovljivim izvorima energije s ciljem potpunog usklađivanja s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća 2009/28/EZ. Međutim, iz dosadašnjih saznanja o Zakonu, izvjesno je da postoje i nadalje velike dvojbe oko postavljanja modela za sve vrste OIE. U prijedlogu zakona obrađeno je područje elektroenergije dok neka poglavlja, kao biogoriva, nisu ni spomenuta. Također mali proizvođači elektroenergije iz OIE nisu dovoljno prepoznati niti dostatno obrađeni. Novi bi Zakon morao u cijelosti prenijeti obaveze iz Direktive i postaviti modele za sve vrste OIE te biti temelj za jedinstveni nacionalni plan provedbe obaveza.

Zalaganje Udruge energetike ići će u cilju donošenja Zakona koji će na transparentan i razumljiv način, kroz jasne procedure odrediti obaveze i prava sudionika na tržištu energije i način izračuna udjela svih obnovljivih izvora energije, kao temelj za postavljanje jedinstvenog nacionalnog plana provedbe. Jednako važno će biti definirati sustav nadzora nad provedbom Nacionalnog plana, kako bi svi sudionici na tržištu energije imali iste uvjete i obaveze, kao i izraditi podzakonske akte bez kojih bilo koji zakon ostaje samo okvir bez mogućnosti provedbe. HUP-Udruga energetike će se nastaviti zalagati za izgradnju stabilnog i predvidljivog regulatornog okvira, kako bi se stvorili uvjeti za jačanje investicijskog ozračja i poboljšanje uvjeta poslovanja naših članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close