Hoće li i Pliva obustaviti isporuku? Iz veledrogerija poručuju: Vlada se igra sa životima

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2021. u 14:54
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Situacija u opskrbi lijekova sve je gora, a razgovori o dugovima su tek započeli. Nisu svi zadovoljni time kako je krenulo jer bi glavnina novca trebala otići u ljekarne, umjesto u bolnice, u kojima ‘gori’.

PLIVA Hrvatska d.o.o. do sada nije zaustavila isporuke lijekova, no to ne znači da uskoro nećemo biti na to prisiljeni, s obzirom da su sve veledrogerije s kojima poslujemo prešle dozvoljene kreditne limite. Nadamo se da će se obećanim uplatama sredstava uskoro nastaviti redovna opskrba tržišta, odgovoreno je za 24sata iz PLIVE kao komentar na neslužbenu informaciju da su danas obustavili isporuku svim veledrogerijama s kojima surađuju.

– Vlada se igra sa životima, upozoravaju u veledrogerijama, dodajući kako je Vlada odredila sumu od 900 milijuna kuna, s kojom će podmiriti dio duga od 6,5 milijardi kuna u lancu opskrbe lijekovima, no pritom će, kažu, čak 600 milijuna kuna otići ljekarnama, a samo 300 milijuna kuna u bolnice, “u kojima gori”.

Ministar Vili Beroš danas je naglasio kako dug za lijekove nije bačen novac nego novac koji je utrošen u zdravlje hrvatske nacije. Vlada će, dodaje, dug podmiriti, o čemu su jučer započeti razgovori s veledrogerijama, ljekarnama, proizvođačima lijekova.

Ukupni dug za lijekove u lancu opskrbe doseže 6,5 milijardi kuna, a samo je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna. Čak je 20% bolnica od početka godine potpuno prestalo s plaćanjem lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close