Hoće li država darivati tvrke suvlasnicima?

Autor: Ana Blašković , 21. studeni 2016. u 15:11
Foto: Pixsell

Dio državne imovine teško će pronaći kupca, posebice manje kompanije.

Još tri dana država prikuplja ponude za nekoliko vlasničkih paketa iz svog portfelja, od kojih je najznačajniji jedini većinski udjel u šibenskoj tvrtki Knjigovođa. Riječ je o doo-u u kojem država ima 79,66 posto udjela, za kojeg traži kupca koji će platiti 396 tisuća kuna.

Tvrtka se bavi računovodstvenim i knjigovodstvenim uslugama, godišnje ostvaruje nešto više od pola milijuna kuna, zapošljava šest radnika, a posljednje dvije godine poslovala je s manjim gubicima. Centar za restrukturiranje i prodaju već je pokušao prodati Knjigovođu, no interes nisu iskazali niti mali dioničari, koji su i zaposlenici tvrtke. Tvrtka nije zanimljiva “lovina” jer nema nikakve imovine, posluje u unajmljenom prostoru i živi od usluga za druge pravne i fizičke osobe.

Taj slučaj nije izoliran, štoviše česta je praksa s kojom se država susreće u intezivnijem smanjenju portfelja i potpunom povlačenju iz vlasništva u tvrtkama koje nisu od strateškog interesa RH.

Taj cilj predviđen je i strategijom upravljanja imovinom RH koja se provodi još u narednoj godini, a koji, sve je izglednije, neće biti ostvaren. Portfelj u CERP-u se, prema izviješćima o radu za protekle godine, smanjio, no brojevi udjela i dioničkih paketa i njihova nominalna vrijednost u javnosti i dalje stvaraju krivu sliku.

U portfelju, mimo strateških poduzeća, država ima 447 udjela nominalno vrijednih 5,5 milijardi kuna, od čega 93 posto čine manjinski udjeli, njih 417 vrijednih 2 milijarde, no i od toga je za prodaju raspoloživo tek 212. Najveći broj od toga čine mali udjeli, kakvih je u CERP-u 89, a vrijednost im je nominalno 340 milijuna kuna.

 

447udjela

država ima u malim poduzećima koja nisu strateška

Ali, kupaca za te udjele uglavnom nema.

Poput Knjigovođe, suvlasnici primjerice nemaju namjeru kupnje niti u petrinjskoj tvrtki Gavrilović Mala privreda, koju se planira ponuditi na prodaju iduće godine. Ni ta tvrtka nema imovine i odlaskom suvlasnika u mirovinu kroz nekoliko godina vjerojatno će prestati s radom. Lani je, primjerice, od 88 udjela i paketa nuđenih javnim natječajem prodano tek 14 i za njih je uprihodovano 14 milijuna kuna.

No u nekim slučajevima koji su i rezultirali prodajom trošak oglašavanja prodaje bio je veći od prihoda. Početkom prošle godine tako je od nekoliko oglašenih paketa država prodala jednu dionicu u kralovačkoj tvrtki Wienerberger Cetera, koja čini 0,003 posto temeljnog kapitala i za koju je “zaradila” 10 kuna.

Sve više se stoga čuju preporuke da se takvog za tržište neatraktivnog dijela portfelja država rastereti poklanjanjem suvlasnicima.

U planu upravljanja za 2017. tog prijedloga nema, no trenutno novi ministar državne imovine Goran Marić, kako je najavio, proučava stanje u resoru i priprema sustavnu analizu, pa nije isključeno da se takvo rješenje, svojevrstan knjigovodstveni otpis, nađe u novoj četverogodišnjoj strategiji upravljanja državnom imovinom koja će se pripremati iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close