HNB još 2009. znao da Šola ležerno kreditira prijatelje

Autor: Saša Paparella (VLM) , 14. lipanj 2013. u 11:45
Sandi Šola/Sanjin Strukić/PIXSELL

Središnja banka u optužnome prijedlogu podnesenom u lipnju 2010. navodi kako nije adekvatno procijenjen kreditni rizik za cijeli niz klijenata.

Još prije tri godine bile su otprilike jasne konture mreže isprepletene oko Karlovačke banke.

 

103,4milijuna

kuna kapitala 'oprošteno' je nekim Kabinim komitentima

Naime, nakon nadzora provedenog 2009., Hrvatska narodna banka (HNB) u lipnju 2010. podigla je optužni prijedlog protiv te banke i protiv Sandija Šole, predsjednika Uprave, te Marijane Trpčić Reškovac i Siniše Žanetića, članova. U optužnom prijedlogu, koji je tada potpisao guverner Željko Rohatinski, navodi se kako "okrivljenici nisu provodili rezerviranje za pokriće gubitaka vezanih uz kreditni rizik, na način da nisu adekvatno procijenili kreditni rizik" za cijeli niz klijenata, "pa su utvrđeni posebni dodatni ispravci vrijednosti plasmana i rezerve za potencijalne obveze u ukupnom iznosu od 103,4 milijuna kuna". U optužnom se prijedlogu spominju i imena ljudi koji su u posljednje vrijeme privedeni ili barem saslušani u vezi s nekim od krakova afere Kaba, kao i još neka zvučna imena.  

Zvučna imena
Poimence su navedene tvrtke Sopnica građenje (koja već dvije godine nema kune prihoda), potom Opatovina projekt (u vlasništvu Petra Šole) te Clarus primus, tvrtka preko koje su povezani Josip Paladino, Luka Miličić i Petar Šola, a nema prihoda još od 2009. Nadalje, u optužnom se prijedlogu spominju dvije tvrtke povezane s Josipom Galincem: Industrogradnja-nekretnine i Negotiator. Na popisu su i Vilinske poljane, tvrtka povezana s Miroslavom Kutlom, preko koje su tada kupovane dionice Kamenskog i izvlačen novac iz državnih fondova za fantomski projekt proizvodnje kobiljeg mlijeka. Slijedi niz tvrtki kao što su Antonio promet, Aggemo. KGK, Nikomat, Proposita, VIS, Validus, Vendita (u vlasništvu obitelji Šola) te Rezidencija Mejaši, koju je osnovala Karlovačka banka. Tu su i Validus, Eurosped, Grič petrol i IGM Tounj, tvrtke koje su u međuvremenu otišle u stečaj kao i Industrogradnja, koja je sada dobila privremenoga stečajnog upravitelja.Svaka od tih tvrtki trebala je, prema nalazu HNB-a, biti raspoređena u rizičniju skupinu, pa su bile potrebne dodatne posebne rezerve u iznosima koji variraju od 137.000 pa sve do 24,6 milijuna kuna, u slučaju Opatovina projekta. Ukupno, utvrđeno je da su potrebni "dodatni ispravci vrijednosti plasmana i rezerve za potencijalne obveze u iznosu od 103,4 milijuna kuna"."Na dan 30. rujna iskazana je stopa adekvatnosti kapitala od 11,06 posto i iznos jamstvenoga kapitala od 213 milijuna kuna, a izravnim nadzorom HNB-a utvrđena je stopa adekvatnosti kapitala ispod zakonom propisane stope od deset posto i iznosi 5,55 posto jer je izravnim nadzorom utvrđen iznos jamstvenog kapitala od 101,1 milijun kuna, čime je prekršen Zakon o bankama", navodi se u optužnom prijedlogu HNB-a. Taj je zakon, kako se navodi, prekršen i u drugom slučaju, kad je Karlovačka banka sklopila opcijski ugovor s tvrtkama Hoteli Vodice, Mirno more i Mak, također iz Vodica, te Astecco LCC iz New Yorka, "kojim su prodali call opciju a da prethodno nisu HNB-u podnijeli zahtjev za korištenjem internog modela". Taj opcijski ugovor nije knjigovodstveno evidentiran, čime je također prekršen Zakon o bankama. Inače, te su tvrtke povezane s poduzetnikom Andrijom Kevićem, a Mirno more sada pokušava kroz predstečajnu nagodbu riješiti dugove od 24,5 milijuna kuna. 

Četiri grupe povezanih  
Nadzor HNB-a ustanovio je još nešto: da Uprava Karlovačke banke nije na ispravan način utvrdila grupe povezanih osoba, pa su zbog nižeg iznosa jamstvenog kapitala prekoračili najveće dopuštene izloženosti kod ukupno četiri grupe povezanih osoba. U prvoj su osobe povezane preko Industrogradnje, a to je 11 fizičkih osoba, i tvrtke Antonio promet, Proposita, Industrogradnja nekretnine, Negotiator, Indostand i Opeka. Drugu grupu čine povezane osobe Fima grupe (Pluris), koju sačinjavaju Weip Perfectus d.o.o, Mils mljekara Split, Vaba, Nikomat, Vis i Fima Validus.  Nalaz HNB-a identificirao je i treću grupu, a to su osobe povezane preko Borisa Vidića – tu se navode četiri fizička lica te tvrtke City Ex, De-Boco, De-Boco Nula Pet, Baraka, City Express. Konačno, u četvrtoj su skupini osobe povezane preko Sandija Šole, odnosno ukupno četiri fizičke osobe, kao i tvrtke Opatovina projekt, Clarus Primus, Urbar, Kaba nekretnine, Vendita, Pro Heni, Prom-Mat, Novoplast, Kaba nekretnine, Investholding i Baldekin.Zakon o bankama prekršen je i time što je "netočno iskazana ukupna izloženost prema grupi povezanih osoba sa Šolom, prema grupi povezanih osoba s Vidićem i prema grupi povezanih osoba Industrogradnja d.d., te nisu uključili izloženost prema Fima grupi (Pluris)". Zbog svega toga ovlašteni tužitelj, odnosno HNB, predložio je Prekršajnom sudu u Karlovcu da provede prekršajni postupak "te da se počiniteljima izrekne kazne u skladu sa zakonom". Podignuta optužnica navodno je rezultirala novčanim kaznama, ali u HNB-u nismo o tome uspjeli dobiti podrobnije informacije jer ih, kažu, nisu ovlašteni dati .   

Potencijalne tužbe

Dioničari upozoravali HNB, ali…

Nakon izbijanja afere Karlovačka banka u medijima je bilo najava da će bančini dioničari podići tužbu protiv HNB-a. Diončari su bili ogorčeni zato što središnja banka nije reagirala nakon njihovih upozorenja da je pet dioničara banke međusobno povezano: braća Sandi, Tomislav i Petar Šola te njihovi ujaci Marijan i Mate Šarić, koji zajedno drže oko trećine dionica Karlovačke banke. U medijima se tada navodilo mišljenje pravnih stručnjaka kako je HNB prema Zakonu o kreditnim institucijama trebao naložiti tim dioničarima prodaju dionica.

Komentari (2)
Pogledajte sve

I šta više bilo što reći….
Pohvala poslovnom na prikladno izabranoj slici koja
vjerno prikazuje karakter dotičnog…

a sve banke u Hrvatskoj su poslovale sa Vidićevim city expressom i prali zajednički novac a g. Bajić šuti

New Report

Close