Hladan tuš drvoprerađivačima u Veroni. Čekaju razgovor u Vladi

Autor: Marija Brnić , 23. veljača 2020. u 22:00
Cijene za narednu sezonu mogle bi biti niže za 15 do 20 posto u odnosu na lani/Ivica GaloviĆ/PIXSELL

Deset domaćih proizvođača koji nastupaju u Veroni vraćaju se s lošim najavama od kupaca i sektorskih znalaca za naredno razdoblje

Hrvatski proizvođači peleta, briketa i drvne biomase još nisu postigli dogovor s Hrvatskim šumama o nižim cijenama sirovine i povoljnijim rokovima plaćanja, ali očekuju pomake nakon razgovora u Vladi koji bi se na temu mogućih rješenja za krizu u njihovoj branši trebao održati idućih dana.

A da kriza kroz koju prolaze, nažalost, nije prolazna, potvrđuju i prve informacije s jednog od najvećih svjetskih sajmova u području grijanja i biomase Progetto Fuoco u Veroni.

Deset domaćih proizvođača koji nastupaju u Veroni vraćaju se s lošim najavama od kupaca i sektorskih znalaca za naredno razdoblje, jer osim manje potražnje zbog tople zime osjetno padaju cijene peleta na amsterdamskoj burzi, na kojoj se trguje velikim količinama industrijskog peleta koji pristiže uglavnom iz Sjeverne Amerike.

“Cijene za narednu sezonu još nisu formirane, ali kako se priča u Veroni po kuloarima, niže su za 15 do 20% nego lani. Ja ipak vjerujem da neće ostati takve, ali će sigurno biti za 10 do 15% niže u odnosu na prošle godine”, ističe Davor Zec, predsjednik CROBIOM-a.

Nepovoljna situacija, nažalost, dolazi uoči za ovu industriju dugoročno dobrih najava iz Bruxellesa, jer se za prelazak na OIE predviđa izdašne potpore kroz tzv. Zeleni plan EU.

‘Treba preživjeti izazove i dočekati novi investicijski val i nove EU politike’ – zaključak je iz Verone, a naši proizvođači nadaju se da će Vlada shvatiti ozbiljnost situacije i promptno reagirati, potičući HEP i javni sektor na korištenje peleta.

Komentirajte prvi

New Report

Close