HG Spot proizveo prvi hrvatski smartphone

Autor: Bernard Ivezić , 08. srpanj 2013. u 22:00
Direktor i vlasnik HG Spot Informatike Saša Lončar s prvim hrvatskim pametnim telefonom ForceBook Ultraphone 40/Žarko Bašić/PIXSELL

Jeftinim smartphoneom HG Spot želi zauzeti tržišnu nišu koja nije zanimljiva globalnim proizvođačima.

Tvrtka HG Spot Informatika napravila je prvi hrvatski pametni telefon Forcebook UltraPhone 40, doznaje Poslovni dnevnik. Uređaj je u prodaju pušten za vikend i to potiho, a, kako doznajemo, već je prodano nekoliko komada.

Detaljnije informacije o prodaji u HG Spot Informatici zasad nisu željeli otkriti. Saša Lončar, direktor i vlasnik HG Spot Informatike kaže da planiraju iskoristiti fokus vodećih brendova na najzahtjevnije korisnike. "Srednji i niži segment tržišta su naša prilika. Zato cijena Forcebook smartphonea i je atraktivna, svega 499 kuna, da je tržište zainteresirano pokazuje da smo već prodali prve primjerke", kaže Lončar. Iznenađenje koje je stvorio pretekavši MSAN grupu u lansiranju prvog 'smartphonea' nije želio komentirati. Kaže tek da s njima ima odličnu suradnju i da je uvjeren kako neće biti konkurenti. IZ MSAN-a nismo dobili komentar. Podsjetimo, MSAN je u siječnju najavio da planira do ljeta na tržište pustiti Vivax smartphone.

 

1milijun

kuna novi je vlasnik HG Spot Informatike uložio u istraživanja i razvoj

Interes domaćih proizvođača objašnjavaju pak podaci IDC Adriaticsa koji navodi da je lani prodano pametnih mobitela za 859,5 milijuna kuna i da tržište nastavlja rasti. Saša Lončar, direktor HG Spot Informatike kaže da se pripremaju za razgovore s drugim tvrtkama o maloprodaji prvog hrvatskog smartphonea, među inima s T-Mobileom, Vipnetom i Tele2. No, da ih tu očekuje niz izazova."U siječnju i veljači na tržište je plasirano 172.000 pametnih mobitela od kojih većina preko operatera i njihova je mogućnost da utječu na izbor koji će mobitel korisnici kupiti je nevjerojatna pa sam uvjeren da će biti važan čimbenik i kod odlučivanja koliko je korisnicima interesantan prvi hrvatski pametni mobitel", kaže Lončar.

Širenje u EU
Zato navodi da se u planovima prodaje nisu ograničili samo na Hrvatsku. "Priča sa svim Forcebook uređajima je ponovo potaknuti graditi hrvatsku proizvodnju i tu nam je poticaj ulazak Hrvatske u EU, jer nam se sada otvorila mogućnost da vrlo jednostavno počemo izvoziti hrvatske visokotehnološke proizvode na tržište EU. Hrvatsko tržište je maleno i plan nam se širiti", kaže Lončar.Naglašava da se to radi u fazama i da je prva stvoriti tržište za svoj brend. "Zato smo primijenili model koji je prokušao Apple, a to je da se istraživanje, razvoj i logistika vode iz matične zemlje, znači za nas to je Hrvatska, dok se sama proizvodnja po našim standardima, specifikacijama i zahtjevima radi u Kini", kaže Lončar.Navodi da mu je cilj u dogledno vrijeme, nakon što kroz prodaju stvore tržište za Forcebook, proizvodnju pametnih mobitela prebaciti u Hrvatsku. "Ovo je za nas povratak korijenima, jer kada je krenuo 1997. godine HG Spot je bio i prodavač i proizvođač računala, a u najbolje vrijeme kad smo proizvodili 30.000 računala godišnje zapošljavali smo sto ljudi samo u proizvodnji, servisu i popratnim poslovima", naglašava Lončar.

Rast 25 posto
Navodi da je u R&D novih proizvoda uložio blizu milijun kuna. "Tako se to radilo i na početku HG Spota kad je pet godina bio najveći hrvatski proizvođač računala, prvi je počeo s proizvodnjom laptopa i to baš s brendom Forcebook, a otkako sam se vratio počeli smo proizvoditi HGSpot mini PC temeljen na Andoridu, zatim tablete i sad pametne mobitele", kaže Lončar. Navodi da je tu lekciju naučio na gorak način. Kao suosnivaču i najvećem pojedinačnom dioničaru u HG Spotu d.d. propalo mu je 80.000 dionica svojedobno vrijednih 55 milijuna kuna."Nitko nije vjerovao da možemo uspjeti i zato sam svojim novcem kupio HG Spot Informatiku na javnoj dražbi, kad su svi mislili da to nema nikakvog smisla i da ću sigurno propasti, a danas rastemo 25 posto dok tržište pada 30 posto", zaključuje Lončar. 

Širenje proizvodne palete

Najveći izbor tableta, mobiteli, Andorid PC-ji

Uz prvi hrvatski smartphone HG Spot Informatika izbacila je njegovog snažnijeg brata Forcebook UltraPhone 53. Ima ekran od 5,3'', dvojezgreni A9 1,2GHz procesor, 1GB RAM-a, 4GB interne memorije, 5Mpx kamerom, Android 4.1.1, dual SIM-om, a baterija od 3100 mAh omogućuje mu da izdrži bez punjenja do deset dana na standbyu. I dolazi s još jednom takvom baterijom za rezervu.

Specifikacije mobitela

  • Forcebook UltraPhone 40
  • 4'' HVGA 320×480 piksela
  • 1GHz procesor Spreadtrum 6820
  • 512 MB RAM-a
  • 2MP stražnja kamera, 0,3MP prednja kamera
  • dual SIM
  • 256 MB memorije, proširivo SD cardom
  • WiFi 802.11 b/g
  • Android 4.0 (podržava Google Play!)
  • baterija 1600 mAh (s identičnom rezervnom baterijom)
  • boja bijela

Komentari (18)
Pogledajte sve

@inverteru… Ne kužim što si htio reči…, besplatna dostava je iz Kine u HR…, a zavisi od prodavatelja do prodavatelja…, bar na Aliexpressu….

sappy@ besplatna dostava je samo u kini…


Eto na.. čovjek krene proizvodit i svi drobe, protiv pokušanog modela, protiv tehničkih specifikacija, ma zapravo protiv proizvodnje..
to je taj naš hrvatski jal od kojeg bi mi mogli globalni BRAND stvorit!

Ajd ne lupetaj. Nije to nikakva hrvatska pamet,niti brend. Uzeli su od kineza mobitel u dijelovima,a hrvatska pamet će sudjelovati sa zavijanjem 10 vijaka. Feiteng A7100 je mob identičan ovom, sve je jasno.

Forcebook UltraPhone 40

Smeće.., niska rezolucija na 4 inča ekranu, zrnato do jaja, telefon ne podržava 3G…, smijurija…, takve na lopate prodaju u Kini po 40-50$ s besplatnom dostavom…
Za istu lovu iz Kine se može nabaviti duplo jači, također SG mini klon za manje od 100$…, iako ovaj na slici je koji dolar više…
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-MINI-Tengda-S3-S9920-4-inch-Capacity-Screen-Smartphone-Android-4-1-MTK6577-Dual/945390186.html

Recording Definition: 720P
CPU: MTK6577 Dual Core
Cellular: GSM,WCDMA
Display Resolution: 800×480
Display Size: 4.0
SIM Card Quantity: Dual SIM Cards
RAM: 512M
Camera: 5MP
ROM: 4G
Battery Capacity(mAh): 1500 2x
Language:
Model Number: S9920
Brand Name: Tengda

A za oko 150$ se može nabaviti i Quad core…
Za cijenu ovog “FORCEBOOK UltraPhone 53” u Kini dobiješ raketu – Recimo ZOPO C2 ili iOcean X7 koji su skoro u rangu Samsunga Galaxy S4…

Tako da je to vjerojatno lijepa priča o Hrvatskom telefonu koji je naručen u Kini i skupo se prodaje u lijepoj našoj…

New Report

Close