HEP završio najveći projekt u Osijeku u zadnjih 35 godina vrijedan 11,6 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2023. u 12:59
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljičnog dioksida, dodao je Mihaljević.

Projekt zamjene spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane do Toplane pogona Osijek, vrijedan 11,6 milijuna eura, najznačajnije je ulaganje HEP-a u distribucijsko toplinski sustav toga grada u posljednjih 35 godina, istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenciji projekta.

Radovima, započetim prije dvije godine, zamijenjeno je 4,4 kilometra magistralnog vrelovoda izgrađenog još 1987. godine, čime je povećan kapacitet toplinskog sustava, a omogućeno je smanjenje gubitaka toplinske energije i razne uštede. Projekt je sa 6,17 milijuna eura sufinanciran iz EU fondova.

Direktor HEP Toplinarstva pogona Osijek Ivica Mihaljević istaknuo je kako su povećanjem dimenzije spojnog vrelovoda stvoreni preduvjeti za povećanje učinkovitosti toplinskog sustava te nastavak isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način.

Projektom je omogućena manja potrošnja električne energije za cirkulaciju ogrjevnog medija, što rezultira smanjenom potrošnjom primarne energije i manjom emisijom ugljičnog dioksida, dodao je Mihaljević.

Završetkom projekta otvorene su mogućnosti za daljnje širenje centralnog toplinskog sustava grada Osijeka, a Mihaljević navodi kako se povećanjem kapaciteta toplinske mreže za 50-tak megavata stvaraju i preduvjeti za mogućnost prijema toplinske energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Barbarić najavio nove projekte

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da kompanija kontinuirano ulaže u infrastrukturu grada Osijeka, ali i diljem Hrvatske, bez obzira što u zadnje dvije godine ima ulogu da osigura minimalne cijene energenata na tržištu, kako bi se pomoglo kućanstvima i gospodarstvu. Napomenuo je kako se u Osijeku, osim ove investicije, izrađuje dokumentacija za projekt izgradnju nove kombi termoelektrane, vrijedne oko 85 milijuna eura, s kojom će se dobiti 85 megavata električne i 75 megavata toplinske energije.

“U Osijeku radimo i na zamjeni postojećeg rezervoara mazuta s akumulatorom topline, a radimo i nove proizvodne pumpne stanice, za potrebe 11,5 tisuća korisnika HEP Toplinarstva na području Osijeka”, kazao je Barbarić.

Rekao je i da HEP u idućem razdoblju očekuje vrijedna investicija povlačenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), vrijedna oko 240 milijuna eura, za kompletnu izgradnju novih naprednih mreža, odnosno modernizaciju elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj.

“Mislim da je strategija da HEP, kao predvodnik i generator hrvatskog gospodarstva, u suradnji s domaćim tvrtkama, napravi nove proizvode, koje može ponuditi i na inozemnim tržištima”, poručio je Barbarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close