HEP traži naoružanu pratnju za akcije iskapčanja struje

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2018. u 07:58
Okvirni sporazum sa zaštitarskom agencijom sklopili bi na rok od 12 mjeseci/FOTOLIA

U natječaj je unesena mogućnost da se u slučaju potrebe ista zaštitarska kuća može koristiti i za zaštitu djelatnika Elektre Zagreb.

HEP-Operator distribucijskog sustava Elektre Zagreb traži zaštitare koji bi njihovim zaposlenicima bili pratnja pri iskapčanjima struje korisnicima koji ne podmiruju račune.

Ta usluga po njihovim procjenama vrijedna je 4,14 milijuna kuna bez PDV-a, a okvirni sporazum sa zaštitarskom agencijom sklopili bi na rok od 12 mjeseci. Naoružana pratnja za njihove zaposlenike na terenu, kako ističu u HEP-u, nije neuobičajena. Spomenuti natječaj, navode u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika, redovno se provodi zbog potrebe za uobičajenim, stalnim zaštitarskim uslugama u poslovnim zgradama i postrojenjima HEP-Operatora distribucijskog sustava Elektre Zagreb, koja je po broju korisnika i najveća u Hrvatskoj. 

Eksces ipak rijetki
U natječaj je, dodaju, unesena mogućnost da se u slučaju potrebe ista zaštitarska kuća može koristiti i za zaštitu djelatnika Elektre Zagreb u slučajevima potencijalno incidentnih situacija kod iskapčanja dužnika.  No, takve su situacije, ističu iz HEP-a, "na sreću rijetke". Većina kupaca koji se nađu u poteškoćama i kasne s plaćanjem računa prema njihovim riječima korektno postupa prilikom opomena i upozorenja o isključenju, premda postoji i manji dio kupaca koji znaju vrlo burno verbalno reagirati, a u pojedinim slučajevima i fizički.

Upravo zbog tih iznimki svojim djelatnicima nastoje i osigurati fizičku zaštitu. Konkretnije informacije o broju iskapčanja i iznosima neplaćenih računa u HEP-u, pak, nisu bili u mogućnosti dati jer se, prema njihovu pojašnjenju, u najvećem broju slučajeva iskapčanje provodi na zahtjev opskrbljivača, kako iz grupe HEP, tako i onih izvan njihove grupacije. Osim usluge naoružane pratnje kojom će zaštititi svoje zaposlenike zanimljiv je u ovom natječaju i postavljeni kriterij odabira ekonomski najpovoljnije ponude, a koja će se mjeriti isključivo po ponuđenoj cijeni. 

Zakonska iznimka
Takav model ocjenjivanja ponuda napušten je i od srpnja prošle godine primjenjuje se vrednovanje ekonomski najpovoljnije ponude po više kriterija, a ne samo cijeni. Iz HEP-a se u odgovoru na našu upit pozivaju na Zakon o javnoj nabavi koji "za Društvene i druge posebne usluge opisane u Glavi IV, ZJN 2016, čl.323. – 325. Sukladno čl.284., st. 5. omogućuje relativni ponder cijene ili troška kod dodjele ugovora veći od 90 posto, odnosno u tom slučaju cijena smije biti jedini kriterij u vrednovanju ekonomski najpovoljnije ponude. 

Komentirajte prvi

New Report

Close