HEP investira 17,3 milijuna eura u ekologiju Plomina 2

Autor: Darko Bičak , 03. prosinac 2014. u 22:01
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

U termoelektrani Plomin 2, do 2017. godine bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla.

U termoelektrani Plomin 2, do 2017. godine bit će ugrađeno postrojenje za smanjenje udjela dušikovih oksida u dimnim plinovima kotla (DENOX postrojenje), koje će omogućiti rad Plomina 2 i nakon 1. siječnja 2018. kad počinju vrijediti nove granične vrijednosti emisija. Kako su naveli u HEP-u, radi se o investiciji od 17,3 milijuna eura, a postrojenje će isporučiti i ugraditi konzorcij koji čine Alstom Power Italia i Alstom Hrvatska. Vrijednost domaće komponente poslova iznosi 34 posto, a preostalih 66 posto odnosi se na uvoznu tehnologiju.

Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je u srijedu prilikom prezentacije DENOX-a lokalnoj zajednici u Istri, kako Hrvatska do 1. siječnja 2018. mora uskladiti industrijska postrojenja s graničnim vrijednostima emisija prema Direktivi EU, a ovo postrojenje jedna je od takvih mjera. No, upozorio je Jukić, ugradnja ovakve opreme u većini termoelektrane nije isplativa zbog starosti njihova postrojenja i zato HEP razvija projekte novih, zamjenskih proizvodnih jedinica na postojećim lokacijama, pa tako i na lokaciji TE Plomin. Mihaljlo Mirković, član Uprave TE Plomin, kazao je kako se ekološke investicije u Plomin 2 provode kontinuirano tako da su samo za 2015. godinu planirane investicije u iznosu 18,4 milijuna kuna. Dodaje da čak 45 posto svih investicija u TE Plomin 2 u 2015. godini čine ulaganja u zaštitu okoliša. Perica Jukić ističe da HEP-ove investicije i troškovi zaštite okoliša na godišnjoj razini iznose više od 100 milijuna kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close