HEP ulaže čak 6 milijardi kuna u elektroenergetsku mrežu u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 27. listopad 2018. u 10:00
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Konkretno na Hvaru HEP Operater distribucijskog sustava (ODS) planira do 2021. investirati više od 60 milijuna kuna.

HEP grupa će u razdoblju od 2018. do 2021. u elektroenergetsku mrežu u cijeloj Hrvatskoj uložiti gotovo šest milijardi kuna, najavljeno je jučer u Stari Gradu na Hvaru prilikom puštanja u rad rekonstruirane trafostanice (TS). 

Razvoj turizma 
Iz HEP-a ističu da će ta ulaganja, od kojih oko četiri milijarde u distribucijsku i više od 1,8 milijardi kuna u prijenosnu mrežu, stvoriti preduvjete za daljnji razvoj gospodarstva i turizma te sigurnost opskrbe postojećih i budućih potrošača u čitavoj Hrvatskoj. Samo u priobalje i otoke HEP ć+e do 2021. godine uložiti oko 1,2 milijarde kuna, što će izravno doprinijeti sigurnosti opskrbe postojećih i budućih potrošača, razvoju turizma i gospodarstva te stvaranju kvalitetnijih uvjetaza život i ostanak stanovništva na otocima.

Od toga gotovo milijardu kuna otpada elektroenergetsku mrežu, obnovljive izvore energije i punionice za vozila na električni pogon na Jadranu.  Iz HEP-a posebno naglašavaju kako u provedbi ovakvih investicija u najvećem dijelu sudjeluju hrvatske tvrtke i da se ovim ulaganjima potvrđuju kao jedan od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva. Samo HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) planira u razdoblju 2019.-2021. investirati u distribucijsku mrežu u priobalnim područjima oko 800 milijuna kuna, dok u narednom 10-godišnjem razdoblju ukupno dvije milijarde kuna.

U istom razdoblju HEP ODS planira položiti 33 kilometra podmorskih kabela ukupne vrijednosti oko 43 milijuna kuna, dok u razdoblju 2022.-2028. planira položiti 124 kilometra podmorskih kabela, ukupne vrijednosti oko 161 milijuna kuna, odnosno oko 200 milijuna kuna u narednih 10 godina. Dodatnih 339 milijuna kuna do 2021. uložit će Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u zamjenu visokonaponskih podmorskih kabela. Samo u mrežu u Dalmaciji u 2018. uloženo je 238 milijuna kuna, a ukupno u cijelom priobalju oko 500 milijuna kuna. 

Pod morem
Konkretno na Hvaru HEP ODS planira do 2021. investirati više od 60 milijuna kuna. Ta ulaganja će obuhvatiti rekonstrukciju  TS Stari Grad, a onda i rekonstrukciju mreže na jugoistočnom dijelu otoka s 15 TS-a. Najznačajnija je investicija od 40 mil. kuna u izgradnju TS Hvar. Tu je i polaganje podmorskog kabela Podgora – Pogorila u vrijednosti 12 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close