HBOR rekordnim osiguranjem izvoza donio tvrtkama poslove u 43 zemlje

Autor: Marija Brnić , 31. srpanj 2023. u 14:48
Najveći iznos prometa izvoza osiguran je kroz program osiguranja kratkoročnih potraživanja/P. Macek/PIXSELL/

Razvojna banka prošle godine ostvarila najbolje rezultate u potpori izvoznicima.

Izvozno gospodarstvo najizloženije je krizama i stoga ima poseban tretman države u vidu programa osiguranja izvoznih poslova koje im pruža HBOR. A kao što su izvoznici lani ukupno gledajući postigli rekordne rezultate i hrvatska razvojno-izvozna banka u svojim aktivnostima za njihovu potporu zabilježila je najveće brojke.

Godišnje izvješće Povjerenstva za osiguranje izvoza koje je prošli tjedan usvojila Vlada pokazuje da je kroz programe osiguranja izvoza HBOR osigurao gospodarstvenicima više od 371,8 milijuna eura (2,8 milijardi kuna) vrijednih poslova u 43 zemlje, što je od početka obavljanja poslova osiguranja izvoza najveći rezultat.

Povjerenstvo objašnjava porast snažnijom iskorištenošću programa pomoći gospodarstvenicima pogođenima krizama s pandemijom koronavirusa, te ruskom agresijom na Ukrajinu.

Egzotične destinacije

Drugi po vrijednosti je program osiguranja kredita dobavljača, kojim je poduprt izvoz najviše u Grčku, Latviju, i Austriju te čak u Irak i Ganu.

Povećana izloženost
Do sada je HBOR najbolji rezultat bilježio u 2021., u kojoj je osiguranjem omogućen izvoz vrijedan 2,6 milijardi kuna. Pojačan tempo osiguranja izvoza HBOR-u je povećao i bruto izloženost, koji je također rekordan, a iznosio je 5,2 milijardi kuna. U odnosu na prethodnu godinu, izloženost je povećana za 46%.

Poslove osiguranja HBOR obavlja po osam programa. Uz to, za izvoznike su na raspolaganju bila i osiguranja za likvidnost i subvencioniranja premije osiguranja iz Vladinih Covid-19 mjera, a nakon agresije Rusije na Ukrajinu uvedena je i mjera osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika i subvencioniranja premije osiguranja.

Najveći iznos prometa izvoza osiguran je kroz program osiguranja kratkoročnih izvoznih potraživanja, ukupno više od 480,5 milijuna kuna, a prema izvješću, njima su se najviše pokrili poslovi izvoznika iz farmaceutske proizvodnje, te izvoza fotonaponskih modula, proizvoda od drva i elektroničkih licenci, a što se tržišta tiče, najveći dio ostvarenog prometa odnosi se na Ukrajinu, Francusku, Kanadu, Švicarsku i Sloveniju.

Malim i srednjim poduzetnicima takvim modelom omogućen je izvoz vrijedan 6,6 milijuna kuna, a uglavnom je bila riječ o poduzetnicima koji se bave trgovinom i robom široke potrošnje, te konzultantskim uslugama, a koji su poslove realizirali u Italiji, BiH i Austriji.

Drugi po vrijednosti je program osiguranja kredita dobavljača, kojim je lani poduprt izvoz vrijedan 441,5 milijuna kuna, najviše u Grčku, Latviju, Austriju, Mađarsku, Britaniju, Češku i Španjolsku, te čak u Irak i Ganu, a posrijedi su bili izvoz roba i usluga iz sektora energetike, te proizvodnje strojeva i opreme.

Značajan je interes izvoznika i za osiguranje kredita za pripremu izvoza. Lani je zahvaljujući tom programu osigurano više od 116 milijuna kuna kredita za obrtna sredstva izvoznika iz prerađivačkog sektora. Taj je program izvoznicima važan jer im pruža pristup kreditima u fazi proizvodnje i nedostatnosti kolaterala.

Samo jedna polica
Iz programa osiguranja bankarskih činidbenih garancija iskorištena je samo jedna polica, izdana za posao izvoza u Saudijsku Arabiju vrijedan 15 milijuna kuna. Program osiguranja portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike, koji se od 2019. provodi u suradnji s bankama, nije polučio veći interes, osigurano je kredita od nešto više od milijun kuna. Po programu osiguranja kredita inozemnom kupcu lani uopće nije bilo aktivnosti.

Što se programa iz paketa Covid-19 mjera tiče, po programima osiguranja kredita za likvidnost izvoznika od travnja 2020. do okončanja 30. lipnja prošle godine ukupno je osigurano 396 kredita u iznosu od 4,2 milijarde kuna. Do lipnja 2022. je kroz program subvencioniranja premije osiguranja odobreno 299 subvencija u iznosu od 76 milijuna kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slušao sam Mozarta, ne valja …🤬

I Borovo  i Varteks medju njima?

I jdtc?

Bio sam u primi . I bre ne valja .

New Report

Close